Toți angajații companiei vor trece la program de patru zile pe săptămână, în loc de cinci zile și automat salariul lor va fi redus cu 20%, anunță TAROM, prin intermediul unei decizii a directorului general, dată publicității în această seară, potrivit antena3.ro.
„Toți salariații companiei vor presta activitate în program de lucru redus, respectiv 4 zile, în cadrul săptămânii de lucru de 5 zile, cu plata corespunzătoare a drepturilor salariale, pentru timpul efectiv lucrat.
Pentru salariații care lucrează în program fix de 8 ore pe zi/5 zile pe săptămână, ziua liberă neplătită va fi luni sau vineri, fiecare manager responsabil urmând a împărți salariații în cele două zile libere indicate, astfel încât să se asigure continuitatea activității", precizează directorul general al TAROM.
Este prima măsură de reducere a salariilor a unei companii de stat, în condițiile în care încasările companiei de zbor au înregistrat o prăbușire în ultimele luni, din cauza restricțiilor cauzate de infecțiile cu COVID-19.
Ajutor de stat pentru Tarom!
Comisia Europeana a aprobat o garantie de stat de aproximativ 94 de milioane de lei pentru compania Tarom, potrivit unui comunicat al executivului european.
Prin această măsură se urmărește despăgubirea companiei naționale aeriene pentru pierderile provocate de pandemia de COVID-19, cu restricții de călătorie introduse pentru a se limita răspândirea coronavirusului din 16 martie până pe 30 iunie. Executivul comunitar consideră că aceste restricții au forțat compania TAROM să anuleze majoritatea curselor sale obișnuite, fapt ce a provocat pierderi majore.
Sprijinul public va lua forma unei garanții pentru împrumuturi de pe piață, iar o societate de audit extern independentă se va asigura că ajutorul nu depășește valoarea prejudiciului suferit.
Comisia a evaluat măsura în temeiul articolului 107, alineatul (2) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), care îi permite Comisiei să aprobe măsurile de ajutor de stat acordate de statele membre pentru a despăgubi (sub formă de scheme) anumite întreprinderi sau sectoare specifice pentru daune cauzate în mod direct de evenimente extraordinare precum pandemia de coronavirus.