Sute de români, păcăliți de o rețea de traficanți, au fost exploatați pe plantațiile din sudul Portugaliei

Sute de români, păcăliți de o rețea de traficanți, au fost exploatați pe plantațiile din sudul Portugaliei Poliție. Sursă: Sornwut Tubtawee | Dreamstime.com

Poliția judiciară portugheză a arestat miercuri 35 de persoane suspectate de apartenență la o rețea infracțională care trafica ființe umane pentru a le face să muncească pe câmpurile din Baixo Alentejo, în sudul țării.

Persoanele reținute, cetățeni portughezi și străini cu vârste cuprinse între 22 și 58 de ani, sunt acuzate de trafic de persoane, asociere criminală, spălare de bani și falsificare de documente, a precizat poliția într-un comunicat preluat de presa locală.

„Suspecții fac parte dintr-o structură infracțională dedicată exploatării prin muncă a imigranților, recrutați în mare parte în țările de origine, cum ar fi România, Republica Moldova, India, Senegal, Pakistan, Maroc, Algeria, printre altele, pentru a lucra în unități agricole”, se arată în comunicatul poliției, citat de Europapress.

Unitățile agricole în care aceste persoane erau exploatate prin muncă sunt situate în orașele Beja, Cuba și Ferreira din Baixo Alentejo, informează agenția de presă Lusa. Potrivit anchetei poliției, care a fost inițiată încă de anul trecut, liderii acestei organizații criminale sunt membri ai mai multor familii de români, care au fost sprijiniți de unii portughezi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Puși să muncească, în condiții de sclavie, pe terenurile agricole

Oamenii erau duși în sudul Portugaliei, acolo unde li se confiscau telefoanele, documentele și banii. Apoi erau puși să muncească în condiții de sclavie, pe terenurile agricole. 400 de polițiști portughezi au participat la percheziții care au fost făcute în provincia Beja, din sudul Portugaliei. Într-o casă au găsit peste 30 de imigranți care locuiau în condiții mizere.

Purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, a declarat că vor fi căutate cele mai bune soluții pentru reintegrarea și repatrierea persoanelor de cetățenie română exploatate de traficanți.

„Vorbim despre încălcarea gravă a drepturilor omului, de confiscarea actelor și prin asta îl anonimizezi pe acel om, îl faci ca, fiind într-o țară străină să nu poată apela la autorități. De îndată ce vom fi notificați de autoritățile portugheze vom căuta cele mai bune soluții pentru menținerea lor în siguranță și reintegrarea acelor persoane.

Ne vom implica în repatrierea acestora, apoi în conducerea lor fie către domiciliu sau către un loc sigur, pentru că dacă vorbim de faptul ca victima e din același loc cu traficantul nu cea bună idee să fie adusă la domiciliu. Au fost exploatați acei oameni nu au avut acces la medicamente”, a declarat Mihaela Drăguș, purtător de cuvânt al Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane.