SUTE de dosare penale AR PUTEA FI ÎNCHISE. CCR a stabilit modul de APLICARE a temenului de debut al PRESCRIPȚIEI

SUTE de dosare penale AR PUTEA FI ÎNCHISE. CCR a stabilit modul de APLICARE a temenului de debut al PRESCRIPȚIEI

Curtea Constituțională a României a pus punct practicilor procurorilor care, după ce a intervenit prescripția simplă, obișnuiesc să se îndrepte împotriva unor persoane pe motiv că era începută o urmărire penală in rem/pe faptă sau că în cauze s-au făcut un acte de procedură, motiv pentru care cursul prescripției ar fi fost întrerupt. Începand din acest moment, numai actele de procedură care vor fi comunicate celor vizați în cauzele penale vor permite trecerea de la prescripția simplă, la cea specială. Astfel, sute sau poate mii de dosare, aflate în lucru în acest moment, și ​la care a intervenit prescripția simplă vor fi închise.

Potrivit Luju.ro Curtea Constituțională a României a analizat în ședința de ieri, 26 aprilie 2018, excepția de neconstituționalitate a art. 155 alin. (1) din Codul penal, conform căruia “Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”. În final, CCR a decis ca soluția legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea “oricărui act de procedură în cauza”, este neconstituțională, încălcând art.21 alin.(3) din Constituție și art.6 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertaților fundamentale referitoare la dreptul la un proces echitabil.

Curtea a stabilit că întreruperea prescripției devine eficientă și își produce efectele în manieră completă doar dacă persoana vizată este încunoștiințată în legătură cu debutul unui nou termen de prescripție. De asemenea, CCR a explicat că în caz contrar, deci așa cum s-a întâmplat până în prezent, prin necomunicarea actelor procedurale care au ca efect întreruperea cursului prescripției, se dă naștere unei stări de incertitudine perpetuă, cauzată de imposibilitatea unei aprecieri rezonabile a intervalului de timp în care poate fi trasă la răspundere penală o persoană pentru faptele comise.

Foarte importante sunt efectele deciziei CCR. Căci este posibil ca multe dosare aflate pe rol să fie închise pentru intervenția prescripției simple.

Iată comunicatul CCR:

“Excepția de neconstituționalitate a prevederilor art.155 alin.(1) din Codul penal, având următorul conținut: 'Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză.'

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că soluția legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea 'oricărui act de procedură în cauză', din cuprinsul dispozițiilor art.155 alin.(1) din Codul penal, este neconstituțională.

În motivarea soluției de admitere pronunțate, Curtea a constatat că dispozițiile art.155 alin.(1) din Codul penal încalcă prevederile art.21 alin.(3) din Constituție și ale art.6 din Convenția pentru apararea drepturilor omului și a libertăților fundamentale referitoare la dreptul la un proces echitabil.

Pentru pronunțarea acestei soluții, Curtea a reținut, de principiu, că întreruperea cursului termenului de prescripție a răspunderii penale devine eficientă, producându-și efectele, într-o manieră completă, doar în condițiile existenței unor pârghii legale de încunoștințare a persoanei în cauză cu privire la debutul unui nou termen de prescripție. În acest sens, Curtea a reținut că se impune a fi garantat caracterul previzibil al efectelor dispozițiilor art.155 alin.(1) din Codul penal asupra persoanei care a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală, inclusiv prin asigurarea posibilității acesteia de a cunoaște aspectul intervenirii întreruperii cursului prescripției răspunderii penale și al începerii cursului unui nou termen de prescripție. Totodată, s-a arătat că, a accepta soluția contrară înseamnă a crea, cu ocazia efectuării unor acte procedurale care nu sunt comunicate suspectului sau inculpatului și care au ca efect întreruperea cursului prescripției răspunderii penale, pentru persoana în cauză o stare de incertitudine perpetuă, dată de imposibilitatea unei aprecieri rezonabile a intervalului de timp în care poate fi trasă la răspundere penală pentru faptele comise, incertitudine ce poate dura până la împlinirea termenului prescripției speciale, prevăzut la art.155 alin.(4) din Codul penal.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanței de judecată care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Curții de Apel Oradea - Secția penalș și pentru cauze cu minori”.

 

Recomandările noastre