Editura Evenimentul si Capital

SUTE de dosare penale AR PUTEA FI ÎNCHISE. CCR a stabilit modul de APLICARE a temenului de debut al PRESCRIPȚIEI

Autor: | | 2 Comentarii | 5441 Vizualizari

Curtea Constituțională a României a pus punct practicilor procurorilor care, după ce a intervenit prescripția simplă, obișnuiesc să se îndrepte împotriva unor persoane pe motiv că era începută o urmărire penală in rem/pe faptă sau că în cauze s-au făcut un acte de procedură, motiv pentru care cursul prescripției ar fi fost întrerupt. Începand din acest moment, numai actele de procedură care vor fi comunicate celor vizați în cauzele penale vor permite trecerea de la prescripția simplă, la cea specială. Astfel, sute sau poate mii de dosare, aflate în lucru în acest moment, și ​la care a intervenit prescripția simplă vor fi închise.

Potrivit Luju.ro Curtea Constituțională a României a analizat în ședința de ieri, 26 aprilie 2018, excepția de neconstituționalitate a art. 155 alin. (1) din Codul penal, conform căruia “Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”. În final, CCR a decis ca soluția legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea “oricărui act de procedură în cauza”, este neconstituțională, încălcând art.21 alin.(3) din Constituție și art.6 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertaților fundamentale referitoare la dreptul la un proces echitabil.

Curtea a stabilit că întreruperea prescripției devine eficientă și își produce efectele în manieră completă doar dacă persoana vizată este încunoștiințată în legătură cu debutul unui nou termen de prescripție. De asemenea, CCR a explicat că în caz contrar, deci așa cum s-a întâmplat până în prezent, prin necomunicarea actelor procedurale care au ca efect întreruperea cursului prescripției, se dă naștere unei stări de incertitudine perpetuă, cauzată de imposibilitatea unei aprecieri rezonabile a intervalului de timp în care poate fi trasă la răspundere penală o persoană pentru faptele comise.

Foarte importante sunt efectele deciziei CCR. Căci este posibil ca multe dosare aflate pe rol să fie închise pentru intervenția prescripției simple.

Iată comunicatul CCR:

“Excepția de neconstituționalitate a prevederilor art.155 alin.(1) din Codul penal, având următorul conținut: 'Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză.'

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că soluția legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea 'oricărui act de procedură în cauză', din cuprinsul dispozițiilor art.155 alin.(1) din Codul penal, este neconstituțională.

În motivarea soluției de admitere pronunțate, Curtea a constatat că dispozițiile art.155 alin.(1) din Codul penal încalcă prevederile art.21 alin.(3) din Constituție și ale art.6 din Convenția pentru apararea drepturilor omului și a libertăților fundamentale referitoare la dreptul la un proces echitabil.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:55 COALIȚIA, pe MUCHIE de CUȚIT din cauza lui DRAGNEA? Se întețesc ATACURILE la PSD. „Fără noi NU ar fi FOST” 20:25 Legea offshore I-A ADUS lui Dragnea ÎNCĂ UN DUŞMAN. Noul val din PSD: „Nu contați pe votul meu pentru această porcărie” 14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece

Articole salvate