Consiliul European l-a nominalizat ieri, la Bruxelles, pe portughezul Jose Manuel Barroso pentru un nou mandat la şefia Comisiei UE.
Preşedintele Traian Băsescu a observat că reprezentanţii Partidului Popular sunt majoritari în Consiliu şi că Barroso este susţinut şi de liderii socialişti, apreciind că portughezul ar putea fi cu uşurinţă votat în Parlamentul European (PE). Şeful socialiştilor din PE, Martin Schulz, a criticat însă „graba indecentă” cu care liderii UE l-au nominalizat pe Barroso şi a avertizat că grupul său politic nu va vota pentru acesta, potrivit „Financial Times”.
Liderii UE au aprobat şi garanţiile de care guvernul irlandez avea nevoie pentru organizarea unui nou referendum privind Tratatul de reformă a instituţiilor UE. Dublinul intenţionează să organizeze referendumul în octombrie. Garanţiile, care asigură neutralitatea militară a ţării şi suveranitatea asupra politicilor privind avortul şi impozitele, ar putea fi ratificate ulterior, odată cu tratatul de aderare al Croaţiei.
Consiliul European a mai susţinut decizia de formare a unui Comitet european pentru riscuri sistemice, care va monitoriza funcţionarea sistemului bancar european, şi a unui sistem european de supraveghere financiară, care va avea, printre altele, rolul de a supraviza supraveghetorii naţionali şi inclusiv agenţiile de rating, o decizie salutată de Traian Băsescu.
Preşedintele a observat că politicienii europeni sunt concentraţi pe evoluţia crizei economice. „Nu am văzut şefi de stat sau de guvern care să spună «am depăşit momentul cel mai dificil»”, a precizat Băsescu.