Evenimentul Zilei > Social > SUSPANS cu GEORGE ARION
SUSPANS cu GEORGE ARION

SUSPANS cu GEORGE ARION

Peter James. Născut în 1948. S-a pregătit, la Londra, pentru o carieră în cinematografie. A debutat ca scenarist de televiziune la Toronto. Dar vocația sa era cea de romancier.

A devenit unul dintre cei mai bine vânduți autori de thrillere. Și nu numai în Marea Britanie. Viu sau mort, Să mori frumos!, Aproape mort, Pe urmele mortului au fost cărți care au încântat milioane de cititori și au propus un protagonist de succes: comisarul detectiv Roy Grace de la Poliția Sussex.

Iată ce fapte trebuie să descâlcească faimosul detectiv în romanul Pe urmele mortului. 11 septembrie 2001. Un bărbat asistă uluit la prăbușirea Turnurilor Gemene din New York, izbite de avioane conduse de către teroriști. Descrierea ororilor pe care le vede e realizată cu o inspirație de maestru.

Parcă ar relata de la fața locului un jurnalist cu har. Oameni care sar pe ferestre și se zdrobesc de pământ, o mulțime înspăimântată pe străzi, flăcări care se înalță spre cer, fuioare de fum și un praf cenușiu, care se răspândește până departe. Dar bărbatul își revine rapid din perplexitate și își înscenează dispariția sub mormanele de moloz, pentru a începe o nouă viață, sub o altă identitate, scăpând astfel de poverile trecutului său tulbure.

Octombrie 2007. O tânără aflată într-un lift din Londra rămâne între etaje și petrece captivă acolo multe ceasuri. Accident sau o încercare de asasinat?

Tot octombrie 2007. Cu ocazia unor săpături, într-un canal de drenare a apelor din Brighton este descoperit scheletul unei femei. Autopsia legitimează ideea uciderii ei. Iar la mii de kilometri depărtare, lângă Melbourne, un cuplu dă peste cadavrul unei alte femei, ascuns în portbagajul unei mașini. În aparență, fapte fără nici o legătură. Dar Peter James are știința de a ne purta pe multe căi, întortocheate și imprevizibile, înainte de a ne conduce, ca un ghid omniscient, pe calea la capătul căreia toate firele narațiunii se leagă și aflăm adevăruri cutremurătoare.

E vorba de escrocherii, de jafuri, de minciuni și, mai ales, de crime comise cu sânge rece, în numele zeului tutelar al multora dintre pământeni – Banul. La sfârșitul lecturii, tocmai când crezi că ți s-a dezvăluit întregul mister, te mai așteaptă o surpriză de proporții. O lovitură de teatru pregătită cu multă migală. E ca o bombă care explodează chiar lângă tine…