Surprize neplăcute pentru consumatori. Prețurile la zahăr, carne și orez au explodat din nou
- Iulia Moraru
- 7 mai 2023, 17:50
În luna aprilie, prețurile la alimente la nivel mondial au început să crească, după 12 luni de scădere continuă, conform anunțului făcut vineri de către Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Totuși, specialiștii afirmă că prețurile sunt cu aproximativ 20% sub nivelul record înregistrat în luna martie 2022, când a avut loc invadarea Ucrainei de către Rusia. FAO publică lunar propriul său indice de prețuri la alimente, cunoscut sub numele de Food Price Index, care urmărește modificările prețurilor la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
În luna aprilie a anului 2023, acest indice a crescut cu 0,6% până la 127,2 puncte, față de nivelul de 126,5 puncte înregistrat în luna martie.
Creșterea vertiginoasă a prețurilor la zahăr, carne și orez în aprilie
Potrivit informațiilor furnizate de agenția cu sediul la Roma, creșterea din luna aprilie se datorează prețurilor mai mari la zahăr, carne și orez, care au contracarat scăderile înregistrate la cereale, lactate și uleiuri vegetale.
„Pe măsură ce economiile îşi revin din încetinirile semnificative, cererea va creşte, exercitând presiuni în sus asupra preţurilor la alimente", a spus economistul şef de la FAO, Maximo Torero.
Prețul alimentelor la nivel mondial a crescut în ultima lună datorită majorării prețului zahărului cu 17,6%, atingând cel mai înalt nivel din octombrie 2011. Potrivit FAO, această creștere este legată de îngrijorările referitoare la livrările mai mici, ca urmare a revizuirii în jos a estimărilor de producție din India și China, precum și a unor producții sub așteptări din Thailanda și Uniunea Europeană.
De asemenea, prețurile la carne au crescut cu 1,3% față de luna martie, în timp ce prețurile la lactate au scăzut cu 1,7%. În același timp, prețurile la uleiuri vegetale au scăzut cu 1,3%, iar cele la cereale au înregistrat o scădere de 1,7%, în principal din cauza declinului major al prețurilor la majoritatea cerealelor, care a contracarat majorarea prețurilor la orez.
„Creşterea preţului orezului este extrem de îngrijorătoare şi este esenţial ca iniţiativa Mării Negre să fie reînnoită pentru a evita orice altă majorare a preţurilor la grâu şi porumb”, a mai subliniat Maximo Torero.
În luna aprilie, experții de la Fitch Solutions au anunțat că piața globală de orez va înregistra cel mai mare deficit din ultimele două decenii în 2023. De la China la SUA și până în Uniunea Europeană, producția de orez este în scădere, iar această situație conduce la creșterea prețurilor, afectând peste 3,5 miliarde de oameni din întreaga lume, mai ales în regiunea Asia-Pacific, unde se consumă aproximativ 90% din producția mondială de orez, potrivit Reuters.