Reportaj: Surpriză uriașă la finala Selecției Naționale pentru Eurovision. Tăcerea s-a așternut în momentul anunțării câştigătoarei
- Emanoil Ursache
- 18 februarie 2019, 03:19
Finala Selecției Naționale pentru Eurovision a adus o uriașă surpriză pentru fanii acestui show. Deși potrivit sondajelor făcute pe grupurile fanilor de pe Facebook, favoritele erau Bella Santiago și Laura Bretan, acestea nu au contat deloc la finalul concursului, la fel ca votul publicului. Juriul format din 6 specialișți a trimis-o pe Ester Peony la Tel Aviv să reprezinte România. Membrii juriului au prefeat o piesă standard pentru acest concurs, cântată cu o voce puternică, capabilă de a transmite sentimente profund dramatice. Publicul a acordat 12 puncte către Laura Bretan, 10 către celebra formație rock Trooper și 8 puncte către câștigătoarea „X-Factor”, Bella Santiago.
Câștigătoarele Eurovision 2018 și 2013, pe scena Sălii Polivalente
Spectacolul a fost deschis de câștigătoarea Eurovision 2018, Netta. Solista a interpretat hitul care i-a adus succesul anul trecut, „Toy”. După cum era de așteptat din partea unei artiste internaționale, atmosfera a fost de senzație. Pe ritmurile originale care au cucerit Europa, publicul a putut să se bucure de o interpretare perfectă din partea Nettei.
Când a urcat pe scenă a doua oară, pentru a-și interpreta noua piesă „Bassa Sababa”, artista a avut parte de o surpriză din partea TVR, care a stârnit amuzamentul publicului. În direct, începutul piesei a fost amânat puțin din cauza unor probleme tehnice care, din fericire, au fost remediate rapid.
De asemenea, câștigătoarea ediției din 2013, Emmelie de Forest (membră și în juriu) a interpretat piesa „Only Teardrops” spre încântarea fanilor prezenți la Sala Polivalentă, care au cântat alături de artistăt fiecare referen al melodiei.
Laura Bretan, glasul angelic al României
Cel mai emoționat moment al serii a fost de departe reprezentat de interpretarea melodiei „Dear father". La doar 16 ani, Laura Bretan a lăsat fără cuvinte întrega Românie. Cu o voce caldă și puternică, în funcție de momentele piesei, Laura a semănat cu un înger. Aspectul copilăresc și rochia albă au fost doar elemente secundare ale recitalului susținut de adolescentă. Vocea a fost punctul forte pe care a contat Laura, purtând ascultătorii pe un glas cald copilăresc și pe o interpretare autentică de mare soprană în aceeași melodie. Cotată de fanii Eurovisionului ca mare favorită alături de Bella Santiago, Laura Bretan a cucerit inimele românilor, obținând 12 puncte din partea publicului, ceea ce înseamnă că ar fi putut să reprezinte România la Eurovision din punctul de vedere al fanilor spectacolului.
Ester Peony învingătoarea juraților
Piesa câștigătoare „On a Sunday”, interpretată de către Ester Peony, nu a stârnit emoțiile publicului la fel ca Laura Bretan. Într-adevăr, a fost apreciată, dar tratamentul spectatorilor a fost în aceeași notă cu restul pieselor. Cu toate acestea, refrenul puternic cu accente dramatice, imaginele foarte bine alese de pe fundal și vocea de apreciat a solistei au fost decisive pentru cei șase jurați pentru a trimite piesa să ne reprezinte la Tel Aviv. Cumulând votul juriului cu cel al publicului, pe locul al doilea s-a situat Laura Bretan iar podiumul a fost completat de Bella Santiago. Celebra trupa „Trooper”s-a clasat abia pe locul 7 în clasamentul final, din cauza votului juriului, deși a fost a doua piesă votată de către public.
Bella Santiago a „aruncat” Polivalenta în aer
Dacă Laura Bretan a realizat cel mai emoționant moment al serii, Bella Santiago se poate mândri cu cel mai spectaculos. Atât la finalul piesei, cât și pe parcursul ei, publicul prezent a aplaudat cel mai puternic și s-a manifestat ca la un adevărat concert. Câștigătoarea „X-Factor” a adus pe scenă un pachet complet de voce, linie melodică dinamică în stilul Eurovision și o coregrafie pe măsură. Pe lângă partea cântabilă a piesei „Army of love”, filipineza a adăugat melodiei și o strofă rap pe care a interpretat-o în limba ei maternă. La fel că Laura Bretan și Trooper, Bella s-a bucurat de o galerie proprie de fani care au încurajat-o pe parcursul întregului show.
Juriul a fost compus din Tali Eshkoli (unul dintre cele mai cunoscute nume din industria de divertisment din Israel), Emmelie de Forest, câștigătoarea Eurovision 2013, Deban Adereni și William Lee Adams (jurnalișți consacrați în lumea Eurovisionului), Șerban Cazan de la Hahaha Production și interpretul Alex Calancea.
La finala Selecției Naționale au intrat pe rând 12 piese, ordinea fiind stabilită prin tragere la sorți.
1. „Renegades"- Linda Teodosiu
2. „Right now"- Olivier Kaye
3. „Dear father"- Laura Bretan
4. „Skyscraper”- Teodora Dinu
5. „We are the ones"- Claudiu Mirea
6. „Your journey"- Aldo Blaga
7. „On a Sunday"- Ester Peony
8. „Daina"- Letiţia Moisescu & Sensibil Balkan
9. „Army of love"- Bella Santiago
10. „Destin"- Trooper
11. „Without you” (Sin Ti)- Dya&Lucian
12. „Underground”- Mirela Vaida