Evenimentul Zilei > Sport > Surpriză majoră! Care este cel mai bine plătit antrenor din fotbalul românesc. Detalii despre ce prevăd contractele celor mai titrați tehnicieni
Surpriză majoră! Care este cel mai bine plătit antrenor din fotbalul românesc. Detalii despre ce prevăd contractele celor mai titrați tehnicieni

Surpriză majoră! Care este cel mai bine plătit antrenor din fotbalul românesc. Detalii despre ce prevăd contractele celor mai titrați tehnicieni

Antrenorul Dan Petrescu, de la CFR Cluj, este cel mai bine plătit tehnician al unei echipe de fotbal care evoluează în Liga 1.

O analiză comparativă, asupra condițiilor din contractele celor mai titrați trei antrenori din fotbalul românesc, Dan Petrescu (CFR Cluj), Edi Iordănescu (FCSB) și Laurențiu Reghecampf (CSU Craiova) arată că cel dintâi, câștigă aproape cât ceilalți doi la un loc.

Comparația a fost realizată GSP.ro în baza analizei cotnractelor celor trei tehnicieni români. Materialul prezintă cele mai importante clauze financiare, de performanță și de reziliere unilaterală din contractele antrenorilor principalelor candidate la titlul din Liga 1.

Conform sursei citate, cei trei antrenori au contracte încheiate pe diferite perioade de timp, cel mai lung fiind al lui Dan Petrescu. Acesta și-a negociat angajamentul pentru trei ani, în vreme ce Laurențiu Reghecampf a semnat doar pentru doi ani, iar Edi Iordănescu pentru un an. De altfel, în acest din urmă caz, se știe că patronul FCSB, Gigi Becali își schimbă foarte ușor opțiunile.

În ceea ce privește salariul, Dan Petrescu, câștigă cel mai bine, 25.000 euro net pe lună, în timp ce Edward Iordănescu și Laurențiu Reghecampf primesc câte 15.000.

În total, dacă-și vor duce contractele până la final, cei trei vor pleca acasă cu 850.000 € pentru trei sezoane (Dan Petrescu), 330.000 de euro pentru două sezoane (Laurențiu Reghecampf) și 157.000 de euro pe pentru un sezon, Edward Iordănescu.

Prime pentru câștigarea campionatului

Cum cele trei cluburi și-au fixat ca obiectiv câștigarea campionatului, la aceste sume se mai adaugă și eventualele bonusuri. Astfel, Dan Petrescu și Edi Iordănescu vor primi câte 100.000 de euro dacă vor atinge obiectivul. În schimb, Reghe nu și-a negociat nici o astfel de primă, dar va încasa bonusuri pentru meciurile câștigate.

În plus, Dan Petrescu va mai primi și câte 1.000 de euro pentru fiecare meci oficial pe care îl va câștiga echipa sa, CFR.

La rândul său, Laurențiu Reghecampf și-a negociat o primă în funcție de locul pe care îl va ocupa la finalul campionatului cu CSU Craiova. Acesta va primi câte 400 de euro pentru fiecare punct câștigat, dacă echipa va obține locul 1, 300 de euro pentru locul 2 și 200 de euro pentru locul 3.

Reghecampf, la un pas să fie bătut. A fost evacuat pe tunelul destinat pentru ambulanțe

Bonusuri pe care le vor primi antrenorii la calificarea în cupele europene

Dan Petrescu și Reghecampf vor primi bonusuri dacă își vor califica echipele în cupele europene. Aceasta spre deosebire de Iordănescu, care nu și-a negociat nici un astfel de beneficiu.

În cazul lui Dan Petrescu, bonsurile vor fi după cum urmează: 700.000 euro pentru calificarea în grupele Champions League; 300.000 de euro pentru calificarea în grupele Europa League; 50.000 € pentru calificarea în grupele Conference League.

Laurențiu Reghecampf va primi 500.000 de euro pentru calificarea în grupele Champions League; 300.000 de euro pentru calificarea în grupele Europa League; 150.000 de euro pentru calificarea în grupele Conference League.

Ce clauze de reziliere au cei trei antrenori

Un detaliu interesant în contractul lui Edi Iordănescu este legat de reziliere. Aceasta din cauza lui Gigi Becali, despre care se știe că are un temperament coleric și nu se poate stăpâni în momente de criză.

Dacă ceilalți doi antrenori au câte o clauză de reziliere în valoare de 400.000 de euro (Dan Petrescu) și 500.000 de euro (Laurențiu Reghecampf), în cazul lui Iordănescu Jr, lucrurile sunt mai complicate.

Tehnicianul FCSB primește 500.000 euro, clauză penală, prejudiciu material și moral în urma acțiunilor clubului, dacă oficialii clubului fac declarații în spațiul public, care să critice sau să aducă atingere imaginii și demnității antrenorului, staffului și jucătorilor. Aici este vizat și Gigi Becali.

Antrenorul plătește clubului 500.000 euro, dacă solicită rezilierea contractului din alte clauze decât cele stipulate în contract la obligațiile FCSB. Dacă clubul denunță contractul, va achita 500.000 euro antrenorului.

Cum și-a asigurat Edi Iordănescu mandatul

Edi Iordănescu s-a asigurat că Gigi Becali nu va mai interveni cu declarații publice pe perioada mandatului său. Acesta nu va mai putea să critice sau să insulte jucătorii ori antrenorul și nici să impună anumite schimbări în timpul jocurilor.

Pentru aceasta cele două părți au ajuns la o înțelegere conform căreia clubul se obligă să nu critice activitatea specifică a antrenorului, a staffului și a echipei.

Clubul nu va putea, printr-un alt oficial, inclusiv George Becali, să impună vreo activitate care ține de competența antrenorului cum ar fi impunerea de jucători sau solicitarea de schimbări în timpul jocurilor.

Mai mult, în cazul în care această clauză este încălcată, iar contractul este reziliat, FCSB nu va putea aduce nici un alt antrenor până la achitarea despăgubirii de 500.000 euro.