SURPRIZĂ: Germania ar fi de acord să împartă greutatea datoriei cu Grecia şi alte state cu probleme

SURPRIZĂ: Germania ar fi de acord să împartă greutatea datoriei cu Grecia şi alte state cu probleme

Germania ar putea fi de acord mai repede decât era de aşteptat cu împărţirea sarcinii datoriei la nivelul zonei euro şi să sprijine măsuri pe termen scurt pentru rezolvarea unor probleme financiare acute cu care se confruntă acum unele din guvernele regiunii, a spus Wolfgang Schäuble, ministrul german de finanţe, într-un interviu acordat Wall Street Journal înaintea summitului de astăzi.

Schäuble a spus că Germania ar putea fi de acord cu o anumită formă de împărţire a sarcinii datoriei de îndată ce Berlinul va fi convins că drumul spre un control mai strict al Europei asupra politicilor fiscale naţionale este ireversibil. Asta s-ar putea întâmpla chiar înainte de implementarea tuturor schimbărilor impuse de tratatul fiscal, scrie ziarul american.

"Trebuie să fim siguri că politica fiscală comună este ireversibilă şi bine coordonată. Nu vor exista bonduri emise în numele tuturor statelor fără o politică fiscală comună".

O schimbare atât de radicală - de fapt, o înţelegere între Germania şi celelalte state membre - ar cere ţărilor să renunţe la o parte din suveranitatea asupra bugetelor. Mulţi demnitari europeni se întreabă cât de departe va merge Berlinul cu condiţiile pe care le va impune în schimbul punerii puterii sale financiare la dispoziţia zonei euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Vom merge cât de departe este nevoie pentru a ajunge la o înţelegere sustenabilă la nivelul Europei", a spus Schäuble.

Comentariile sale au indicat că Germnaia este mult mai flexibilă decât ar fi crezut mulţi observatori din Europa, după ce Angela Merkel a spus săptămâna aceasta în faţa legislativului german că nu va exista o împărţire a sarcinii datoriei la nivelul zonei euro, cât timp va trăi.

Eurobondurile, care ar fi garantate de toate statele membre ale zonei euro, ar permite o egalizare a costurilor de împrumut pentru toate ţările din zona unică. Grecia, Spania şi toate celelalte ţări care se confruntă cu mari probleme ar avea deci acces la costuri mult scăzute în raport cu cele la care se împrumută acum.