Statistici: 58% dintre adulţii români sunt supraponderali. Date îngrijorătoare și despre copii

Statistici: 58% dintre adulţii români sunt supraponderali. Date îngrijorătoare și despre copii Obezitate. Sursa foto: Arhiva EVZ

În cadrul dezbaterii „O educație nutrițională corectă, un viitor sănătos pentru copii noștri” senatoarea liberală Nicoleta Pauliuc a prezentat statisticele privind situația supraponderalilor din țara noastră. 

Potrivit rapoartelor OMS ( Organizația Mondială a Sănătății), informează Nicoleta Pauliuc, aproape două treimi din populația adultă este supraponderală, în timp ce 25% dintre copii români se încadrează la aceeași categorie.

Statisticile arată câți români sunt supraponderali

Senatoarea a subliniat faptul că introducerea în programa școlară a unor materii precum Educație pentru sănătate sau Educație ecologică pentru protecția mediului este una de bun augur. Însă adaugă Pauliuc accesul elevilor la studiul materialelor respective este deficitar..

”Astăzi este o zi când începem o serie de dezbateri pe tema nutriţiei sau dezbateri pe care ne-am propus să le realizăm şi să le dedicăm vieţii sănătoase. În deschiderea acestei sesiuni vă invit să reflectăm puţin la definiţia pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) o dă sănătăţii. Se spune în preambulul la Constituţia OMS că sănătatea este „o stare completă de bine din punct de fizic, mintal şi social şi nu doar simpla absenţă a unei boli sau infirmităţi”.

Aş vrea deci să ne gândim la ceea ce înseamnă această „stare de bine din punct de vedere fizic, mintal şi social”. Ea ar trebui să includă, cu siguranţă, şi o hrană adecvată. Dar nu vorbim doar de hrana în sine. Ci de toate deciziile pe care le luăm şi care ne afectează fizic”, a spus Nicoleta Pauliuc în cadrul dezbaterii.

Minorii vor avea interzis la băuturile energizante

O conferință similară a fost organizată de Pauliuc în luna aprilie a acestui an. Tema dezbaterii de atunci a fost alegerile conștiente pe care trebuie să le ia fiecare cetățean parte. Astfel, punctează Pauliuc, în urma dezbaterilor parlamentarii au în dezbatere un proiect privind interzicerea consumului de băuturi energizante de către minori. În cazul în care inițiativa legislativă va fi votată de parlamentari, unitățile economice nu vor mai putea comercializa energizante la mai puțin de 1 kilometru de la școli.

Prevenirea şi combaterea efectelor băuturilor energizante

”Am vorbit atunci despre alcool, tutun, zahăr. Despre impactul lor asupra stării noastre de sănătate. Astăzi, după fiecare dezbatere, pot să spun că în Parlamentul României reuşim să introducem o iniţiativă legislativă. De obicei, aceste dezbateri se îndreaptă către o iniţiativă legislativă.

În urma acelei dezbateri, din aprilie, pe rolul Parlamentului astăzi este un proiect de lege privind prevenirea şi combaterea efectelor băuturilor energizante. Vorbim aici de interzicerea consumului de băuturi energizante de către copiii noştri de până în vârsta de 18 ani, de interzicerea comercializării lor la o distanţă de cel puţin 1 km faţă de şcoli şi interzicerea publicităţii în online a acestor categorii de băuturi”, spune Pauliuc.

Obezitate

Sursa foto: Arhiva EVZ

Circa 25% dintre copiii români sunt supraponderali

Senatoarea a mai precizat că proiectul a primit aviz favorabil în două comisii. Urmând ca proiectul să fie dezbătut în cea de-a treia Comisie raportoare:

„Vă invit să privim sănătatea din perspectiva modului în care o construim noi înşine, pas cu pas, prin deciziile bune pe care le luăm zi de zi cu privire la ceea ce mâncăm, ce bem. Dar şi cu privire la confortul nostru psihic în legătură cu obiceiurile noastre alimentare.

Această dezbatere are şi rolul de a trage un semnal de alarmă cu privire la sănătatea nutriţiei, în condiţiile în care avem statistici îngrijorătoare. Conform raportului OMS de anul trecut, 58% dintre adulţii români sunt supraponderali. Iar conform unui raport din 2015 (fiindcă date mai recente nu avem), circa 25% dintre copiii români sunt supraponderali”.

Educaţia nutriţională începe în familie

Nu în ultimul rând, Pauliuc a atras atenția asupra rolului pe care îl are familia în educația alimentară a celor mici. ”Ştim foarte bine, iar literatura de specialitate confirmă categoric. Copiii fac cu precădere ceea ce văd la adulţi, nu ceea ce li se spune că e bine.

Prin urmare, pentru că educaţia nutriţională începe în familie, cred că fiecare dintre noi ar trebui să se gândească, dacă e bine să avem acasă în mod constant băuturi acidulate sau dacă e bine să le avem doar din când în când, la anumite ocazii – sau poate deloc. Dacă e bine să fie dulciuri la discreţie în casă – sau dacă e cazul să le cumpărăm doar uneori. Dacă prăjelile sunt o prezenţă constantă în bucătăria noastră. Sau dacă le rezervăm pentru unele zile din săptămână sau pentru anumite ocazii. Dacă, măcar din când în când, ţinem dietă sau ţinem post – pentru propria noastră sănătate şi ca exemplu pentru ceilalţi membri ai familiei”, a subliniat senatoarea.

Mai multe unități de învățământ cu profil sportiv

În accepțiunea senatoarei Pauliuc școala deține al doilea rol în educarea copiilor în ceea ce privește sănătatea. Din păcate, potrivit datelor furnizate de Ligia Deca, doar 10% din populația școlară are acces la Educația pentru sănătate. Motivul: lipsa cadrelor didactice care să predea materia respectivă.

”E foarte bine că sunt deja introduse în şcoala românească discipline opţionale precum „Educaţie pentru sănătate” sau „Educaţie ecologică şi pentru protecţia mediului”. Problematic aici este, evident, accesul real al elevilor la astfel de materii – iar aici reamintesc declaraţia recentă a doamnei Ligia Deca, ministrul Educaţiei, care a spus, la începutul acestei luni, că sub 10% dintre elevi studiază Educaţia pentru sănătate, din cauză că nu avem profesori care s-o predea.

Mi se pare un demers crucial pentru şcoala românească să asigure formarea cadrelor didactice pentru a preda această materie. În care copiii află şi despre ceea ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă”, a afirmat aceasta, potrivit news.ro.

Senatoarea a subliniat că este nevoie de o cultură mai puternică a educației fizice în învățământul public. Promovarea sportului, se poate face prin creșterea numărului de grădinițe și a claselor de gimnaziu cu profil sportiv.

”Încercăm împreună să găsim soluţii. Cu cât vom aduce mai mulţi la această masă, eu sunt sigură că soluţiile vor fi mult mai bune”, a mai spus Pauliuc.