Suplimentele alimentare, o păcăleală la care românii apelează din ce în ce mai des. Avertismentul medicilor

Suplimentele alimentare, o păcăleală la care românii apelează din ce în ce mai des. Avertismentul medicilor Sursa foto: arhiva EVZ

Suplimentele alimentare, la mare căutare în ultimii ani, nu pot să facă minuni și chiar pot să producă pagube organismului, după cum avertizează specialiștii.

Specialiștii trag un semnal de alarmă puternic, pentru că românii au început să folosească suplimentele alimentare într-un mod haotic. Medicii îi sfătuiesc pe români să nu le mai ia deloc, mai ales când nu există o îndrumare din partea medicilor. De aceea, medicii recomandă interzicerea lor de urgență, iar oamenii, dacă doresc să ia ceva, ar fi bine să ceară ajutorul specializat.

Suplimentele alimentare pot să creeze mai multe probleme decât să ajute la păstrarea sănătății. Nu există studii care să demonstreze faptul că aceste suplimente sunt benefice pentru consumatori, dar tot mai mulți români cumpără astfel de „pilule minune”.

Suplimentele alimentare nu înlocuiesc tratamentul specific unei boli

Rodica Tănăsescu, medic de familie, atrage atenția că pastilele respective nu pot, în niciun caz, să rezolve probleme mari de sănătate, așadar nu pot înlocui tratamentul clasic specific fiecărei boli.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sunt niște produse care conțin fie vitamine, fie minerale, fie diverse alte substanțe sau plante. Acestea pot aduce un beneficiu, în scopul de a menține sănătatea, nu de a vindeca ceva. Ele nu sunt făcute să vindece. Sunt suplimente alimentare pentru perioade în care organismul uman are nevoie de ceva mai multe minerale sau vitamine.

Dacă sunt bine făcute, adică dacă sunt extracte standardizate și sunt făcute printr-o tehnologie similară cu a medicamentului, pot avea oarecare beneficii doar dacă sunt recomandate de medic”, a afirmat doctorul Rodica Tănăsescu, la Antena 3.

„În plus, ele nu au autorizație de la Ministerul Sănătății și de la Ministerul Agriculturii”

„În orice caz, ele nu înlocuiesc tratamentul pentru o anumită boală, ele nu înlocuiesc în niciun caz medicamentele. Și sunt destul de scumpe. Pacientul trebuie să întrebe întâi medicul! Suplimentele sunt niște produse care conțin substanțe sau asociații de substanțe care pot fi benefice omului sănătos. Ele nu sunt pentru omul bolnav. În plus, ele nu au autorizație de la Ministerul Sănătății și de la Ministerul Agriculturii.

Unele dintre ele pot fi chiar nocive. Ar putea face rău dacă sunt luate în exces, iar unele dintre ele care au anumite substanțe, pot fi dăunătoare, chiar pentru tubul digestiv dacă au un exces din anumite plante, pot face mai mult rău decât bine. De cele mai multe ori, însă, nu fac rău, dar sunt ineficiente”, a mai afirmat medicul de familie.