Superbacteriile rezistente la antibiotice: O mare provocare medicală
- Catalin Dumitrescu
- 22 septembrie 2024, 17:02
Superbacteriile rezistente la antibiotice au dus la un milion de decese la nivel mondial în fiecare an începând din 1990. Total: 36 de milioane. Se preconizează că ele vor provoca alte 39 de milioane de decese până în 2050. Trei pe minut…
Aceste date provin dintr-un studiu amplu al Proiectului Global de Cercetare asupra Rezistenței Antimicrobiene (GRAM), un parteneriat între Universitatea din Oxford și Institutul pentru Evaluare a Sănătății (IHME) de la Universitatea din Washington.
Jumătate de miliard de fișe
După analizarea a 520 de milioane de fișe medicale, cercetătorii au oferit estimări pentru 22 de agenți patogeni, 84 de combinații agent patogen-medicament și 11 sindroame infecțioase în 204 țări, conform unui comunicat de presă GRAM.
Descoperirile studiului au fost publicate în The Lancet.
Ce este rezistența antimicrobiană?
Rezistența antimicrobiană (AMR) apare atunci când bacteriile și alte tipuri de germeni devin mai puternice decât medicamentele utilizate pentru a le trata. Așa se creează așa-numitele „superbacterii”. Acest fenomen poate face infecțiile greu sau imposibil de tratat, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.
Dr. Jasmine Riviere Marcelin, specialist în boli infecțioase și profesor la Universitatea din Nebraska, a declarat că antibioticele au permis efectuarea cu succes a transplanturilor de organe, a procedurilor chirurgicale complexe și îngrijirea bebelușilor născuți prematur. Însă bacteriile rezistente la antibiotice reprezintă acum un risc semnificativ pentru sănătate.
Dr. Maureen Tierney, decan asociat la Școala de Medicină de la Universitatea Creighton, a confirmat că studiul reprezintă „cel mai cuprinzător efort de a determina povara rezistenței antimicrobiene în termeni de dizabilitate și moarte”.
Creșterea numărului infecțiilor rezistente
Din 1990, infecția care a înregistrat cea mai mare creștere a fost MRSA (stafilococ auriu rezistent la meticilină). Decesele cauzate de MRSA au crescut de la 57.200 în 1990 la 130.000 în 2021. Deși numărul total al deceselor cauzate de a crescut, mortalitatea la copiii sub 5 ani s-a înjumătățit între 1990 și 2021, datorită programelor de vaccinare și accesului mai larg la apă potabilă, igienă și salubritate.
În schimb, cea mai mare creștere a deceselor s-a înregistrat în rândul adulților de peste 70 de ani, cu o creștere de peste 80%. Cercetătorii prevăd că acest trend va continua, cu decesele la copii sub 5 ani înjumătățindu-se până în 2050. În timp ce decesele la persoanele de peste 70 de ani se vor dubla.
Combaterea rezistenței antimicrobiene
Săptămâna viitoare, liderii din sănătatea globală se vor reuni la Adunarea Generală a ONU pentru a discuta noi strategii. Intervențiile propuse includ măsuri de prevenire și control al infecțiilor, precum noi vaccinuri și antimicrobiene. Ca și îmbunătățirea accesului la apă și salubritate și investiții în sisteme de diagnosticare, formare și tehnologii noi.
Dr. Tierney subliniază că „cele mai importante metode de reducere a incidenței rezistenței la antibiotice sunt vaccinarea pentru pneumonie, gripă, COVID, rujeolă și alte boli”. Ea subliniază și necesitatea unui management prudent al utilizării antibioticelor și a practicilor de prevenire a infecțiilor în unitățile medicale.
Dr. Marcelin avertizează că, deși crearea de noi medicamente este o modalitate bună, acest lucru nu este suficient din cauza timpului necesar dezvoltării, testării și aprobării lor. Ea subliniază importanța prevenirii răspândirii organismelor rezistente și utilizarea prudentă a antibioticelor.