Circa 100 de fântâni inundate în urma ploilor torențiale. Cele mai afectate localități

Circa 100 de fântâni inundate în urma ploilor torențiale. Cele mai afectate localități Fântână. Sursa foto Wikipedia

Republica Moldova. Ploile torențiale de la finele săptămânii trecute au afectat semnificativ teritoriul țării și au determinat creșterea nivelului apei în râuri și pâraie. Acest lucru a dus la inundarea mai multor zone rezidențiale, inclusiv locuințe și surse de apă. În consecință, circa 100 de fântâni publice și individuale din localitățile Cantemir, Leova și Hâncești au fost inundate.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează populația despre riscurile pentru sănătate asociate inundațiilor din ultimele zile. Specialiștii recomandă respectarea unor măsuri de prevenție esențiale pentru a evita apariția bolilor cauzate de contaminarea apei sau a alimentelor.

Cele mai multe fântâni afectate sunt din zonele centru și sud

Cele mai afectate sunt gospodăriile din zonele de centru și sud, în localitățile de câmpie și zonele aflate la o latitudine joasă. Acolo apa a pătruns în beciuri, fântâni și alte spații subterane.

Ploile abundente şi inundaţiile duc la înrăutăţirea calităţii apei din fântâni şi izvoare, la poluarea legumelor şi fructelor de pe terenurile agricole. Astfel, are loc contaminarea apei din apeducte şi fântâni în urma deteriorării sistemelor de canalizare, deversarea apelor reziduale menajere, inundarea latrinelor şi revărsarea conţinutului lor. Acest lucru poate provoca riscul declanșării și răspândirii bolilor diareice acute, hepatitei virale A și altor afecțiuni gastro-intestinale.

Dureri de burtă

Dureri de burtă/Sursa foto: servusmed.ro

„Bolile diareice acute sunt boli provocate de bacterii şi virusuri, care se transmit omului sănătos prin apă, produse alimentare şi diferite obiecte contaminate. Semnele de boală sunt slăbiciune generală, greţuri, vome, pierderea poftei de mâncare, dureri abdominale și diaree. Totodată, poate apărea temperatura înaltă, frisoane, dureri de cap, ameţeli, discomfort fizic, epuizare”, a precizat ANSP.

Recomandările specialiștilor în sănătate pentru a preveni riscurile îmbolnăvirilor

Pentru a reduce riscurile epidemiologice în urma ploilor torenţiale şi a inundaţiilor, specialiști în sănătate recomandă populației să consume apă potabilă numai din surse sigure - apeduct, apă fiartă sau apă îmbuteliată. Este important să spălaţi bine sub apă curgătoare fructele şi legumele înainte de a le consuma. Prelucraţi termic produsele alimentare și folosiți apă potabilă sigură la prepararea bucatelor.

De asemenea, este important să vă spălați pe mâini înainte de a găti și de a consuma alimentele. La apariția primelor semne de boală consultați imediat medicul și evitați autotratamentul.

Autoritățile publice locale sunt îndemnate să curețe fântânile și izvoarele inundate

Autoritățile locale sunt îndemnate să curăţe şi dezinfecteze fântânile şi izvoarele inundate. Utilizarea apei va fi permisă numai după efectuarea controlului în laborator. Totodată, autoritățile trebuie să curețe și dezinfecteze rețelele de apeducte afectate.

Inundații

Inundații în Chișinău/Sursa foto: facebook/AutomobilistMD

La fel, se recomandă evacuarea apei şi nămolului din fântânele comunale de mină, cu dezinfectarea ulterioară a lor. Este important ca nămolul evacuat să fie depozitat în locuri special amenajate.

Prioritară este și aprovizionarea instituțiilor de educație, medicale, rezidențiale cu produse alimentare și apă potabilă sigură.

La finele săptămânii trecute în Republica Moldova au fost înregistrate ploi torențiale care au provocat inundații. Cele mai afectate au fost localitățile din centrul și sudul țării. Potrivit meteorologilor, precipitațiile vor conteni. Totodată, riscurile de inundații vor persista până când nivelul apei în râuri va reveni la normal.