Evenimentul Zilei > Actualitate > Suntem în pericol. A fost transmisă o avertizare înfiorătoare. Vor fi afectate zborurile, tehnologia și internetul
Suntem în pericol. A fost transmisă o avertizare înfiorătoare. Vor fi afectate zborurile, tehnologia și internetul

Suntem în pericol. A fost transmisă o avertizare înfiorătoare. Vor fi afectate zborurile, tehnologia și internetul

Cercetătorii au transmis o atenționare de furtună solară: începe „sezonul uraganelor”. Sunt în pericol zborurile, tehnologia și internetul deoarece Pământul va fi afectat de ejecții de masă coronală.

A fost trimisă o avertizare de furtună solară pe măsură ce Soarele urmează să intre în „sezonul uraganelor” şi va afecta Pământul cu acele ejecții de masă coronală. Alerta vine după ce experții au emis o avertizare de furtună solară pentru astăzi, după ce o gaură din coroana Soarelui a aruncat un flux de particule încărcate către Pământ.

Un flux de vânt solar va lovi câmpul magnetic al Pământului, declanșând o perturbare geomagnetică  în regiunile polare

Centrul de predicție a vremii spațiale monitorizează petele solare care apar pe suprafața Soarelui folosind senzori și sateliți. Când petele solare erup, ele pot trimite o explozie de energie către Pământ cunoscută sub numele de furtună solară. Ei spun că am fost într-o perioadă de minim solar – cea mai mică cantitate de pete solare – în ultimii trei până la patru ani.

Acum, ei cred că perioada aglomerată – cunoscută sub numele de maxim solar – începe și va atinge vârful între 2023 și 2028. Va însemna mai multe furtuni solare, care aduc aurore pe Pământ – dar pot aduce și efecte periculoase.

Bill Murtagh, de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), a declarat: „Soarele ne oferă viață, căldură și lumină. Dar periodic, emite o explozie de radiații care ne afectează aici pe pământ și poate apărea sub diferite forme. Când apare, poate afecta tehnologia pe care ne bazăm aici, pe Pământ”.

Cele două furtuni geomagnetice care au avut loc săptămâna trecută au fost furtuni de nivel 3

Aceste furtuni sunt evaluate pe o scară de la G1 la G5, cea din urmă fiind cea mai puternică. Murtagh spune că erupțiile mai mari sunt cele mai rapide, ajungând pe Pământ în doar 16 ore. Dar cele mai mici călătoresc mai încet și pot dura câteva zile până ajung aici.

El a adăugat:  „Petele solare sunt structuri magnetice localizate pe soare, care au potențialul de a erupe și de a elibera energie sub formă de erupții solare, ejecții de masă coronală și, atunci când se întâmplă acest lucru, radiația își face drum spre Pământ și afectează o mulțime de tehnologii”. Murtagh a prognozat întreruperi radio, precum și furtuni de radiații solare.

Ele pot fi potențial periculoase nu numai pentru sateliți și astronauți, ci și pentru pământeni

El a mai spus: „Această radiație ne preocupă mai ales când ne gândim la astronauții pe măsură ce dorim să revenim pe Lună. Pentru mulți oameni care zboară acum din SUA în Asia, multe dintre aceste zboruri sunt polare. Aceste particule energetice, aceste furtuni de radiații, atunci când lovesc Pământul, acele particule vor încetini liniile câmpului magnetic și se vor concentra pe zonele polului sudic și nordic”.

Furtunile solare majore au lovit planeta în trecut, dar acestea au avut loc înainte de apariția internetului, a tehnologiei prin satelit și a comunicațiilor de mare viteză. Cea mai mare furtună solară înregistrată a avut loc în 1859 și este cunoscută sub numele de Evenimentul Carrington, relatează Express.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: