Evenimentul Zilei > Actualitate > Summit București 9. Ce mesaj i-a transmis Iohannis lui Joe Biden
Summit București 9. Ce mesaj i-a transmis Iohannis lui Joe Biden

Summit București 9. Ce mesaj i-a transmis Iohannis lui Joe Biden

Preşedintele Iohannis a subliniat luni, la Summitul Formatului Bucureşti (B9), că întărirea şi aprofundarea legăturii transatlantice este un obiectiv pe care îl împărtăşesc toţi aliații NATO.

La acest eveniment major au loc discuţii despre mobilizarea de trupe de către Rusia în vecinătatea imediată, în zona Mării Negre, în Ucraina şi în jurul Ucrainei, cât şi despre NATO 2030.

„Cred cu tărie că discuțiile noastre de astăzi sunt mai relevante decât oricând, în contextul în care ne desparte mai puțin de o lună de Summitul NATO, care va avea loc la Bruxelles, și, totodată, luând în considerare recentele evoluții de securitate îngrijorătoare din regiune”, a declarat președintele Iohannis la finalul evenimentului.

Iohannis: Am pledat pentru o creștere a prezenței militare a SUA în România

NATO este esențială pentru Flancul Estic, unde trebuie să consolideze apărarea. Cu toții am fost martori, de curând, la mobilizarea de trupe de către Rusia în vecinătatea noastră imediată, în zona Mării Negre, în Ucraina și în jurul Ucrainei. Aștept cu interes discuțiile noastre pe acest subiect. Acțiunile Rusiei au provocat îngrijorare. Ca aliați NATO trebuie să continuăm să consolidăm acțiunile de descurajare și apărare pe Flancul Estic.

Am pledat pentru o creștere a prezenței militare, inclusiv a SUA, în România. Mă bucur că președintele Joe Biden s-a referit la importanța unei alianțe mai puternice și mai relevante în plan global. Cu toții ne dorim ca Alianța noastră să fie mai puternică. Susțin puternic articolul 5 din Tratatul de la Washington. Susțin necesitatea întăririi parteneriatului transatlantic, este cheia de boltă a ceea ce am realizat în zona de Est”, a spus președintele țării.

Trebuie să continuăm procesul de reflecție NATO 2030. Aș dori să-i mulțumesc Secretarului General, dl. Jens Stoltenberg, pentru coordonarea sa eficientă și stimularea acestui proces. În acest scop, trebuie să continuăm eforturile noastre, inclusiv prin adoptarea unui nou Concept strategic. Toate aceste elemente definesc însăși esența Alianței noastre. Toate acestea sunt prezente pe agenda întâlnirii de astăzi, și sunt convins că sunteți în asentimentul meu în această privință, Unitatea și solidaritatea aliatelor NATO sunt fundamentale”.

Președintele a anunțat, de asemenea, inaugurarea unui Centru euro-atlantic de Reziliență la București. „Am înființat și acționăm pentru operaționalizarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, iar Declarația Summitului B9 de azi apreciază această inițiativă a României”.

Summitul București 9 asigură abordări coordonate a celor 9 aliați de pe Flancul Estic

„Formatul Bucureşti 9 şi-a dovedit plus valoarea prin crearea de mesaje coezive şi prin asigurarea unor abordări coordonate din partea celor 9 aliaţi de pe Flancul Estic. Contribuţiile noastre comune la dezbaterile din cadrul NATO au fost întotdeauna substanţiale. Sunt încrezător că întâlnirea noastră de astăzi va reprezenta o nouă dovadă în acest sens”, a mai afirmat Klaus Iohannis luni, în deschiderea Summitului în format de videoconferinţă. Președintele american Joe Biden a participat online la summitul Bucharest 9.

Formatul Bucureşti (B9) este o iniţiativă lansată de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Sursa foto: Presidency.ro

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: