Challenger 3 – un upgrade al celebrului Challenger 2 – poate atinge viteze de până la 60 mph și este înarmat cu un nou pistol cu ​​alezaj neted de 120 mm. Costând 800 de milioane de lire sterline, tancul face parte dintr-un program de modernizare a flotei britanice de vehicule blindate de luptă pentru a face armata potrivită pentru viitoarele conflicte.

Unul dintre susținătorii proiectului, secretarul apărării Ben Wallace a spus: “Cel mai bun tanc al armatei britanice va fi Challenger 3, în momentul în care începem să-l dezvoltăm și să-l lansăm.” „Va fi cel mai letal tanc din NATO, va putea comunica cu toate celelalte elemente ale armatei, dar și cu toate celelalte servicii ale Marii Britanii și va spori luptele de război în favoarea țării”.

El a adăugat că tancul va fi  mai bun decât blindajul ruseasc datorită noii sale arme. Arătând spre noul pistol cu ​​alezaj neted de 120 mm a Challenger, secretarul apărării a spus: „De ce este mai bine decât al Rusiei? Are această armă cu alezaj neted, letalitatea, plus capacitatea sa de a se multiplica forțat, putând comnica cu toți ceilalți de pe câmpul de luptă.”

Cel mai recent tanc rusesc T-14 este echipat cu un pistol de 125 mm și se crede că are un vârf de 50-56 mph. Challenger va fi, de asemenea, „complet digitalizat”, ceea ce înseamnă că echipajul poate primi informații pe ecrane și poate comunica cu vehiculele de pe câmpul de luptă, precum și cu aeronavele și navele.

Națiunea continuă să fie protejată

Datele și imaginile pot fi transmise și către alte vehicule, precum și către comandanții militari din Marea Britanie. Fiecare rezervor va fi echipat cu sisteme speciale de detectare a amenințărilor și cu camere cu imagini termice.Va fi echipat cu muniție de mare viteză care poate fi programată digital de pe turela sa. Șefii armatei reduc actuala flotă de tancuri Challenger de la o putere de 227 la 148.

Adjunctul șefului Statului Major General, locotenentul general Chris Tickell a spus: „Anunțul revizuirii integrate ne-a oferit o cantitate imensă de oportunități și a plasat armata într-un loc mai bun. Integrarea Challenger 3 este esențială pentru asigurarea succesului și integrării noastre în domeniul funciar, asigurându-ne că ne îndeplinim angajamentele internaționale și continuăm să protejăm națiunea.”

Rezervorul va fi construit de Rheinmetall BAE Systems Land în Telford, Shrops, și va crea 200 de locuri de muncă la nivel local, precum și alte 450 pe teritoriul țării. Viteza maximă a noului tanc Challenger 3 este de 60 mph. Predecesorul său, Challenger 2 avea o viteză maximă de 37 mph.