Conform reportajului publicat de prestigiosul ziar, armata britanică intenționează să modernizeze doar 148 din cele 227 de tancuri Challenger 2, din cauza constrângerilor financiare.
De asemenea, reportajul susține că tancurile de luptă principale rămase în serviciu vor fi folosite pentru piese de schimb, deși se afirmă că unele tancuri ar putea fi repuse în funcțiune pentru cazuri de urgență.
Această declarație este pur și simplu șocantă pentru un număr de experți militari care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la planurile de reducere a flotei de tancuri din dotarea armatei britanice. "Noua" armată britanică ar avea de 87 de ori mai puține tancuri în comparație cu Rusia.
În deceniul de după încheierea Războiului Rece, Marea Britanie și-a oprit producția de profil și, în prezent, poate pierde cea mai mare parte a flotei de blindate de luptă. Este demn de menționat că, în 1991, britanicii aveau aproape 800 de vehicule de luptă.
Challenger 2 este un tanc principal de luptă bine înarmat, foarte mobil, destinat folosirii în zone directe de foc. Rolul său principal este să distrugă sau să neutralizeze armura vehiculelor inamice. Cu toate acestea, tancul Challenger 2 are capacitatea de a ataca atât ținte greu, cât și ușor de atins, putând opera în cadrul unui spectru larg de conflicte de mare intensitate, contra insurgențelor și pentru menținerea păcii.
Vehiculul este echipat cu un tun L30 de 120 mm, care poate trage atât cu proiectile penetrante lungi, cât și cu muniții explozive de înaltă intensitate (HESH). Armamentele secundare sunt o mitralieră coaxială de 7,62 mm și o mitralieră de 7,62 mm pentru uz general.
Marea Britanie trebuie să-și modernizeze flota de tancuri Challenger 2 pentru a putea concura cu noua generație de tancuri rusești, extrem de periculoase.

 

 

Te-ar putea interesa și: