NATO și-a actualizat arsenalul de război. Performanțe incredibile reușite de noile „jucării”

NATO și-a actualizat arsenalul de război. Performanțe incredibile reușite de noile „jucării” Drone rusești. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ultima generație de drone folosite de NATO ar putea să facă diferența într-un posibil conflict armat. Spațiile aeriene sunt stăpânite de aliați cu ajutorul acestor dispozitive.

Performanțele noilor drone, care sunt folosite la operațiuni militare, au crescut, fapt ce creează un mare avantaj pentru aliații NATO. Sistemele cu AI (inteligență artificială) pot să identifice instantaneu țintele și obiectele relevante și pot compara scenariile posibile, în timpul unui conflict militar, pentru a optimiza eficacitatea operațiunii de luptă și a prezenta posibilitățile pe care le au cei care manevrează aceste drone.

Calculul cu viteză ridicată, bazat pe inteligență artificială (AI), poate ajuta la creșterea eficacității atacurilor aeriene coordonate pentru a atinge noi niveluri de competență și precizie. Această îmbunătățire conectează Air Force Global Hawks la nodurile aeriene și terestre aliate, conform nationalinterest.org.

NATO AGS se bazează pe o conexiune cu Forța Aeriană a SUA RQ-4D Phoenix Global Hawk pentru a aduna, organiza, analiza, prelucra și transmite informații esențiale, supraveghere și recunoaștere (ISR) între țările partenere, utilizând standarde tehnice comune pentru interoperabilitate, conform sursei citate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Avem o strategie ce este denumită Planul de joc ISR 2030, care analizează capacitățile pe care le avem astăzi și ce resurse vom avea în viitor”, a declarat generalul Jeffrey Harrigian, comandant al US Air Forces Europe, Africa.

Sistemele dotate cu AI pot identifica instantaneu ținte și obiecte relevante și pot compara scenariile de răspuns potențiale cu ceea ce a funcționat anterior, pentru a optimiza eficacitatea operațiunii de luptă. Astfel, aliații NATO pot efectua operațiuni militare la „foc continuu”, 24 de ore din 24.

„Trebuie să adoptăm o abordare diferită, trebuie să luăm decizii în viteză”

O parte din colaborarea membrilor NATO se bazează pe capacitatea de a gestiona cu succes în siguranța spațiului aerian. „Multe națiuni susțin capacitatea noastră de a opera pe teritoriile lor și în spațiul lor aerian. Îi ajutăm să înțeleagă cum vom opera și ce vom face ”, a mai precizat Jeffrey Harrigian.

„Trebuie să adoptăm o abordare diferită, trebuie să luăm decizii în viteză. Aceste decizii trebuie să fie informate prin analiză și trebuie luate în timp util pentru a depăși viteza de decizie a adversarilor noștri”, a afirmat și Charles Brown, Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene.