Sucurile care ţin cancerul şi răcelile la distanţă
- Adam Popescu
- 28 decembrie 2010, 12:46
Sucul de rodie previne cancerul, sucul de merişoare tratează infecţiile urinare, iar cel de prune este cel mai bun laxativ natural. Sucul de portocale este marele aliat împotriva guturaiului.
O culoare vibrantă, un gust delicios şi o doză de vitamine nu garantează valoarea nutritivă a sucurilor. Sucurile conservate sunt "secate" de nutrienţi, iar fresh-urile "de casă" pot avea mult zahăr.
Pe de altă parte, un pahar de suc conţine mai multe vitamine şi nutrienţi decât un fruct, fiind mai concentrat. Medicii recomandă un pahar pe zi, însă, dacă e subţiat cu apă, pot fi consumate chiar 2-3 pahare. Cu ajutorul nutriţioniştilor, am făcut selecţia celor mai sănătoase sucuri. Sucul de tomate, risc mai mic de cancer de prostată
Sucurile de legume sunt o alternativă bună la cele de fructe şi o modalitate de a beneficia de nutrienţii "vegetali". Spre deosebire de sucurile de fructe, cele de legume au foarte puţin calorii datorită conţinutului slab de zahăr. Majoritatea au proprietăţi terapeutice.
"Licopenul din sucul de tomate scade riscul cancerului de prostată, iar sucul din sfeclă poate reduce ten siunea arterială", subliniază Gheorghe Men cinicopschi, specialist în alimentaţie.
Cei care preferă sucurile de fructe ar trebui să renunţe însă la mixuri, pentru că sunt mai greu de digerat. "O alternativă sănătoasă este fresh-ul obţinut din mixarea fructului întreg în blender, amestecat cu apă plată", adaugă Mencinicopschi.
Fără îndulcitori, 100% natural nu înseamnă fără zahăr. Deşi bogate în vitamine şi antioxidanţi, sucurile de fructe sunt bombe de zahăr în stare naturală. De exemplu, un pahar de suc de mere concentrat poate conţine la fel de mult zahăr ca un baton de ciocolată.
Topul sucurilor sănătoase 1. Sucul de rodie se află în topul "alegerilor bune": deşi bogat în calorii, fiecare înghiţitură livrează o doză consistentă de antoxidanţi, substanţe care ţin cancerul departe şi protejează creierul. Un pahar de suc reduce riscul de recidivă a cancerului de prostată, spun studiile.
2. Sucul de merişoare este un adevărat rezervor de vitamina C şi stimulează la maximum imunitatea. "Neîndulcit, sucul de me rişoare ţine infecţiile urinare rebele la distanţă", subliniază Gheorghe Mencinicopschi. 3. Sucul de afine ţine creierul în priză, lucru dovedit ştiinţific de-a lungul timpului. Septuagenarii cu tulburări de memorie care au consumat zilnic două pahare de suc de afine, timp de 12 săptămâni, şi-au îmbunătăţit considerabil capacitatea de memorare şi de învăţare, spune un studiu publicat în WebMD.
4. Sucul de cireşe are, pe lângă antioxidanţi, proprietăţi antiinflamatorii, dar şi curative. Potrivit unui studiu, un pahar de suc de cireşe înainte şi după fitness reduce febra musculară.
5. Sucul de struguri roşii, "la fel ca vinul roşu, funcţionează ca un scut împotriva bolilor de inimă şi cancerului, prin conţinutul bogat în antioxidanţi, flavonoizi şi resveratrol. La suc sunt folosite şi seminţele şi pieliţa", completează Gheorghe Mencinicopschi.
6. Sucul de prune este din timpuri străvechi un leac împotriva constipaţiei. Extrem de bogat în fibre, funcţionează precum un laxativ natural, graţie conţinutului de sorbitol.
7. Sucul de portocale este un izvor nesecat de vitamina C, cu rol în stimularea imunităţii. De regulă, sucul de portocale este îmbogăţit cu calciu şi vitamina D, nutrienţi care întăresc oasele. "Fără adaos de zahăr, are mai puţine calorii decât sucul de struguri roşii şi de afine, însă, per total, cantitatea de antioxidanţi este mai mică", atrage atenţia specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.