Substanțele chimice din produsele cosmetice, pericol major pentru sănătate! Ce spun studiile

Substanțele chimice din produsele cosmetice, pericol major pentru sănătate! Ce spun studiile Sursa: Dreamstime.com

Un studiu realizat în SUA arată că expunerea la „substanțele chimice veșnice” din produsele cosmetice pot dubla riscul de diabet în rândul femeilor. Cercetarea s-a bazat pe un eșantion de femei cu vârste între 42-52 de ani, iar principala concluzie a studiului este aceea că cele care aveau mai multe substanțe chimice în sânge prezentau un risc de 2,62 ori mai mare de a suferi de această afecțiune.

Femeile ajunse la vârsta maturității pot fi expuse unui risc mai ridicat de diabet, din pricina „substanțelor chimice veșnice", cum le numesc cercetătorii, care sunt prezente în produse cosmetice, dar și în obiecte de uz zilnic, precum tigăile antiaderente.

PFAS, deosebit de periculoase pentru sănătate

Polifluoroalchilii - sau PFAS - au fost supranumiți „substanțe chimice veșnice", deoarece sunt concepuți pentru a nu se descompune în mediul înconjurător.

Există aproape 5000 de tipuri de astfel de substanțe chimice, pe care oamenii de știință le-au asociat cu probleme de sănătate grave, printre care cancer, hipertensiune arterială sau malformații congenitale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Studiul s-a axat pe un eșantion de 3.302 femei aflate la premenopauză, cu vârste cuprinse între 42-52 de ani. Le-au fost prelevate probe de sânge, pentru prima dată, între anii 1996-1997, proces care s-a repetat până în anul 2017.

Cercetarea a fost condusă de Dr. Sung Kyun Park, care lucrează în cadrul Universității din Michigan, iar substanțele chimice analizate includ șapte tipuri de PFAS.

Risc de diabet pentru persoanele cu multiple PFAS în sânge

Concluziile studiului arată cum „concentrațiile serice mai mari ale anumitor PFAS au fost asociate cu un risc mai mare de diabet zaharat la femeile aflate la mijlocul vieții".

Pe lângă asta, mai multe tipuri de substanțe chimice de tip PFAS combinate au arătat un potențial mai mare asupra riscului de apariție a diabetului.

„Efectele comune ale amestecurilor de PFAS au fost mai mari decât cele pentru PFAS individuale, sugerând un potențial efect aditiv sau sinergic al PFAS multiple asupra riscului de diabet", arată studiul, conform Daily Mail.

La finalul studiului, 102 femei au fost diagnosticate cu diabet

Femeile au fost grupate în trei categorii: cele cu niveluri ridicate, medii și scăzute de PFAS. În total, un număr de 102 femei au dezvoltat fie diabet de tip 1, fie de tip 2 în timpul studiului.

Reducerea expunerii la aceste „substanțe chimice veșnice și de pretutindeni" chiar înainte de a intra la mijlocul vieții poate fi o abordare preventivă cheie pentru reducerea riscul de diabet.

„Schimbările de politici în ceea ce privește apa potabilă și produsele de consum ar putea preveni expunerea la nivelul întregii populații”, arată studiul.

PFAS au fost dezvoltați în anii 1940, ajungând astăzi să fie utilizați pe scară largă în diferite industrii, precum produsele de consum, ustensile de gătit antiaderente, ambalaje, covoare, produse cosmetice sau chiar spuma utilizată la stingerea incendiilor.

Grație structurii moleculare, polifluoroalchilii dispun de un lanț de atomi de carbon care este completat de unul sau mai mulți atomi de fluor, ceea ce îi conferă o rezistență mare la descompunerea în mediu.