Evenimentul Zilei > Actualitate > Peste 50 de substanțe chimice misterioase i-au băgat în ședință pe cercetători
Peste 50 de substanțe chimice misterioase i-au băgat în ședință pe cercetători

Peste 50 de substanțe chimice misterioase i-au băgat în ședință pe cercetători

Zeci de substanțe chimice se găsesc în atmosferă, dar și în corpul uman. Cercetătorii nu știu deocamdată ce efecte au.

Peste 50 de substanțe chimice necunoscute se află în mediul înconjurător și în corpul uman. Oamenii de știință au făcut o cercetare amplă și au ajuns la această concluzie care ridică multe semne de întrebare. Studiul a fost făcut pe femei însărcinate și pe nou-născuți. Nu se cunoaște ce efect au asupra oamenilor. Dar este posibil ca persoanele din categoria subiecților studiului să fie vulnerabile din punct de vedere al sănătății. După cum se scrie pe livescience.com.

50 de substanțe chimice necunoscute, în corpul uman

„Suntem foarte îngrijoraţi de aceste expuneri în timpul sarcinii. Deoarece aceasta este o perioadă de dezvoltare foarte vulnerabilă”. A declarat Tracey Woodruff, autoarea principală a cercetării. Ceacare conduce Programul de sănătate reproductivă şi mediu (PRHE) şi Centrul de cercetare a mediului şi impact asupra sănătăţii (EaRTH), ambele la Universitatea din California.

Viitoarele mame ar putea să fie afectate serios de aceaste substanțe chimice misterioase. „Pot influenţa sănătatea mamei ulterior. Şi reprezintă o perioadă vulnerabilă de dezvoltare pentru făt, astfel încât poate avea consecinţe copilărie şi pe tot parcursul vieţii”. A mai afirmat Tracey Woodruff.

Rămân în corpul uman pentru o lungă perioadă de timp

Printre aceste substanţele descoperite se numără perfluoroalchil şi polifluoroalchil, sau PFAS. Acestea sunt utilizate în produsele de larg consum, cum ar fi vase de gătit antiaderente şi cutii de pizza. Și rămân în corpul uman pentru o lungă perioadă de timp. Astfel, ele se pot depune, potrivit Agenţiei de Protecţie a Mediului (EPA) din Statele Unite ale Americii.

Zece dintre substanţele nou detectate au fost plastifianţi sau substanţe chimice utilizate în producţia de materiale plastice. Unul dintre plastifianţii detectaţi, un grup de substanţe chimice numite ftalaţi, se găsesc adesea în ambalajele de tip fast-food. Și au fost asociaţi cu efecte adverse asupra sănătăţii. Două dintre substanţele chimice nou detectate sunt utilizate în produsele cosmetice; unul în pesticide.