Pericolul din umbră care pândește în fiecare casă. Aceste substanţe chimice pot fi fatale

Pericolul din umbră care pândește în fiecare casă. Aceste substanţe chimice pot fi fatale

Un grup de substanțe chimice găsite în orice locuință pot provoca o boală deosebit de perfidă ca diabetul. Un studiu recent al unei echipe de cercetători explică la ce riscuri ne supunem și cum le putem evita.

Substanţele ignifuge, denumite şi PBDE, au fost asociate cu riscul declanșării diabetului în cazul persoanelor de peste 18 ani. Cel mai recent studiu arată că aceste chimicale au fost găsite aproape în fiecare casă din America. Substanţele chimice ignifuge cauzează diabet la șoarecii expuși la acestea prin intermediul mamelor, scrie Medicalxpress.com.

„Șoarecii au primit PBDE de la mamele lor în timp ce se aflau în uter și în perioada de pruncie prin laptele matern. La vârsta adultă, mult după expunerea la substanțe chimice, femelele au dezvoltat diabet”, se arată în studiu.

Atacă în special femelele

PBDE sunt găsite în orice locuință. Soluţiile sunt folosite la mobilier, tapițerie și electronice pentru a preveni incendiile. Toţi subiecţii testați au dezvoltat intoleranță la glucoză, niveluri ridicate de glucoză la repaus alimentar, insensibilitate la insulină și niveluri scăzute de insulină în sânge, acestea fiind semne distinctive ale diabetului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Trebuie să aflăm dacă bebelușii expuși la PBDE devin copii și adulți diabetici. Chiar dacă cele mai dăunătoare PBDE au fost interzise de la producție și import în SUA, reciclarea inadecvată a produselor care le conțin a continuat să epureze PBDE în apă, sol și aer", spun cercetătorii.

Cercetătorii continuă să le găsească în sângele nostru, grăsime, țesuturi fetale, precum și lapte matern, în țările din întreaga lume. Având în vedere asocierea lor anterioară cu diabetul la bărbați și femei adulți și la femeile însărcinate, medicul Margarita Curras-Collazo și echipa ei au dorit să înțeleagă dacă aceste substanțe chimice ar putea avea efecte nocive asupra copiilor mamelor expuse la PBDE.  Însă astfel de studii nu se pot face decât pe șoareci.

„Acest studiu este unic, deoarece am testat atât mamele, cât și descendenții lor pentru toate semnele distinctive ale diabetului prezentat la om”, a explicat Curras-Collazo. „Acest tip de testare nu a fost făcut până acum, în special pe descendenții de sex feminin.”

Cercetătorii au dat PBDE mamelor șoareci la niveluri scăzute comparabile cu expunerea medie la mediul uman atât în ​​timpul sarcinii, cât și în timpul alăptării.

Toți bebelușii șoareci au dezvoltat intoleranță la glucoză, niveluri ridicate de glucoză la repaus alimentar, insensibilitate la insulină și niveluri scăzute de insulină din sânge, care sunt toate semnele distinctive ale diabetului. În plus, cercetătorii au descoperit că bebelușii aveau niveluri ridicate de endocannabinoizi în ficat, care sunt molecule asociate cu pofta de mâncare, metabolism și obezitate.