Legiștii au probleme ca să depisteze substanțele psihoactive noi. Cât de relevante mai sunt probele

Legiștii au probleme ca să depisteze substanțele psihoactive noi. Cât de relevante mai sunt probele Sursă foto: pixabay.com

Medicii legiști certifică faptul că substanțele psihoactive care ajung să fie vândute pe piața neagră sunt extrem de greu de identificat în urma analizelor de laborator. Logistica de care dispun cele mai multe dintre unități permite detectarea unui număr mic dintre acestea.

Pe piața neagră se vând numeroase tipuri de substanțe psihoactive, însă nu toate ar putea fi identificate cu ușurință. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că aparatele disponibile în laboratoarele din România, nu ar putea face analiza minuțioasă, detectând toate categoriile de droguri.

Substanțe psihoactive greu de detectat

Fenomenul folosirii substanțelor active cunoscută și sub denumirea de etnobotanice a explodat încă din anul 2010. De-a lungul timpului, tot mai multe tipuri au fost create în laborator și au intrat ulterior pe piața neagră.

Medicii legiști susțin că noile substanțe psihoactive, care ajung să fie vândute la negru, sunt tot mai greu de identificat.  Concret, la nivel european au fost identificate 800 de noi substanţe psihoactive, dintre care doar un sfert pot fi identificate prin mijloace ştiinţifice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Situația din România

Cu aparatura din laboratoarele din țara noastră, medicii pot identifica, doar aproximativ 50 de astfel de substanţe. Cu toate că în România există trei laboratoare moderne pentru identificarea drogurilor, nici în cadrul acestora nu pot fi detectate toate categoriile de etnobotanice.

laborator

Analize. Sursa foto: Dreamstime.com

„Aceste noi substanţe psihoactive au constituit o adevărată provocare pentru toxicologia mondială, nu doar pentru România.

Erau substanţe absolut noi, substanţe generate de către chimişti artizanali, ca să spun aşa, nu produse tradiţionale şi tot timpul a existat o rămânere în urmă a capacităţilor ştiinţifice şi tehnologice ale sistemelor oficiale în a identifica noile substanţe pe care chimiştii le produceau şi le puneau pe piaţa neagră.

Practic, aparatele pe care noi le avem - pentru că nu s-a schimbat nimic faţă de momentul 2009 - nu sunt capabile să pună în evidenţă aceste substanţe noi psihoactive”, a spus medicul legist Gabriel Gorun.

Substanțe psihoactive

Etnobotanice. Sursa foto: Arhiva EVZ

Substanțe psihoactive noi, provocare pentru toxicologia mondială

Medicul legist atrage atenția asupra problemelor din segmentul toxicologiei. Acesta susține că doar un sfert din noile substanțe psihoactive create în laboratoare pot fi identificate. Cu această situație se confruntă laboratoarele din Europa, dar și din alte state.

Potrivit medicului român, Centrul european de Monitorizare Antidrog de la Lisabona poate monitoriza peste 800 de substanţe noi psihoactive. Cu toate acestea, legiștii din Portugalia nu au reușit să obțină date amănunțite doar pentru 200.

„Aşadar, oricum lipsesc vreo 600 de disponibilităţii ştiinţifice şi tehnologice de a fi identificate. Cu toate acestea, nici măcar pe cele 200 noi nu suntem capabili, cu aparatura pe care o avem, să le certificăm prezenţa în probele biologice”, a adăugat medicul.

Specialistul a subliniat că probele biologice cu substanțe psihoactive pot fi compromise din cauza mai multor factori, procedura de detectare fiind extrem de dificilă.