SUA vor înarma kurzii sirieni în lupta cu ISIS

SUA vor înarma kurzii sirieni în lupta cu ISIS

Administrația Obama pregătește o schimbare politică majoră, pentru a accelera ofensiva contra grupării teroriste - o decizie care va escalada, cu siguranță, tensiunile dintre Turcia și SUA

Planul a fost discu tat de Consiliul de Securitate Națională al SUA, după ce președintele Barack Obama le-a cerut consilierilor săi să examineze toate posibilitățile de a accelera lupta contra Statului Islamic, scrie New York Times.

Obama le-a spus consilierilor că vrea o ofensivă în plină desfășurare, în momentul în care va părăsi Casa Albă, pentru alungarea ISIS din Raqqa, capitala de facto a grupului în nordul Siriei.

Luptători eficienți

Decizia de a înarma kurzii din Siria este una dificilă pentru Obama, pentru că liderul american ar trebui să găsească un echilibru între ambițiile teritoriale și politice ale Turciei și ale kurzilor sirieni, doi aliați de război ai americanilor, de care Washingtonul are nevoie pentru a combate insurgența islamică.

Comandanții americani consideră că luptătorii kurzi din Siria sunt cel mai eficient partener al lor, iar aprovizionarea cu arme este vitală în atacul asupra orașului Raqqa. Doar că această măsură va deteriora și mai mult relațiile deja tensionate cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

SUA și Turcia au păreri complet opuse despre milițiile kurde din Siria, pe care Ankara le percepe ca pe dușmanul său din Siria.

No comment

Planul a trecut deja de Centrul de Comandă de la Pentagon, care supervizează operațiunile americane din Orientul Mijlociu. Kurzii ar urma să primească arme mici și muniție, pentru misiuni specifice, dar nu și armament greu, precum rachete antitanc sau antiaeriene. Propunerea n-a fost prezentată încă la cele mai înalt nivel, iar Casa Albă refuză orice comentariu pe această temă.

Comandanții americani se tem că strategia de a prelua controlul asupra Raqqa este întârziată după ce Turcia a intrat, recent, cu forțe terestre în Siria. Ofensiva turcă a blocat o rută importantă de aprovizionare a ISIS, dar a încetinit avansul milițiilor kurde, care, în ciuda sprijinului din partea forțelor speciale americane, au criticat SUA că s-au aliat cu Turcia.

Îngrijorare față de ISIS

Situația politică și militară volatilă de lângă granița siriano-turcă a întârziat preluarea controlului asupra Raqqa, spune generalul Joseph L. Votel, șeful Comandamentului Central. El este îngrijorat în privința ofensivei anti-ISIS, dacă Turcia și kurzii sirieni continuă să lupte unii cu alții. „Trebuie să jucăm un rol de lider de ambele părți - turci și kurzi - și să ne păstrăm concentrarea asupra ISIS”, a spus el.

Strategie

În ultimii doi ani, Pentagonul a furnizat arme mici, muniție și provizii unei grupări acceptate de Turcia - arabii sirieni, o minoritate din grupul umbrelă dominat de kurzi, care luptă contra Statului Islamic.

Circa 350 de transporturi de acest gen au fost făcute, aerian sau terestru, către milițiile arabe siriene, potrivit comandamentului american din Irak.

Analiștii consideră că sprijinul Pentagonului pentru arabii sirieni este, de fapt, doar o acoperire pentru ajutorul dat kurzilor sirieni, cei care decid în cadrul alianței respective, cei care își coordonează atacurile aeriene cu SUA și sunt considerați cei mai buni luptători