SUA, un nou atac asupra Chinei: Atacă „libertățile şi democratia din Hong Kong”. SUA au apreciat că reforma electorală pe care China doreşte să o impună în Hong Kong este „un atac direct la adresa autonomiei teritoriului”.

Statele Unite condamnă „asaltul continuu al Chinei asupra instituțiilor democratice din Hong Kong”. A declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price într-un briefing de presă.

SUA, un nou atac asupra Chinei: Atacă „libertățile şi democrația din Hong Kong”

SUA spune că legea electorală promovată de Beijing este un atac direct asupra autonomiei Hong Kongului.

Beijingul şi-a intensificat ofensiva pentru a-şi impune voinţa la Hong Kong, cu o reformă electorală care îi va permite să excludă de la alegeri candidaţii opoziţiei care militează pentru democraţie.

„Acesta este un atac direct asupra autonomiei Hong Kongului, a libertăţilor şi a proceselor democratice din Hong Kong”. A mai declarat Ned Price.

În opinia lui, reforma „va limita participarea, va reduce reprezentarea democratică şi va înăbuşi dezbaterea ceea ce contravine voinţei clare a poporului din Hong Kong”.

Statele Unite sunt îngrijorate cu privire la democraţia din Hong Kong

„Dacă vor intra în vigoare, aceste măsuri ar submina în mod drastic instituţiile democratice din Hong Kong”. Este declaraţia făcută de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price.

Adunarea Naţională a Poporului (ANP) chinez a anunţat miercuri că va delibera asupra modificării sistemului electoral. Se face referire la regiunea administrativă specială Hong Kong. O decizie este aşteptată pe data de 11 martie.

Sesiunea anuală a ANP începe la 5 martie şi s-ar putea încheia cu noi măsuri pentru întărirea controlului Chinei asupra acestui teritoriu semi-autonom, după ce anul trecut a fost impusă o lege privind securitatea naţională, informează Agerpres.