Abuzurile din dosarul Băneasa au ajuns subiect și în SUA. Asociația Barourilor Americane ia atitudine

Abuzurile din dosarul Băneasa au ajuns subiect și în SUA. Asociația Barourilor Americane ia atitudine

Abuzurile justiției române în dosarul  Ferma Băneasa au ajuns subiect de discuție și în SUA. Patricia Lee Refo, președinta Asociației Barourilor Americane (ABA), a condamnat persecuțiile la care autoritățile din România se dedau împotriva avocaților.

Dosarul Ferma Băneasa a ajuns subiect și în SUA. Acesta a denunțat abuzurile împotriva avocaților din România: „Sistemul de justiție s-a angajat deliberat în practici ce creează frică printre avocați, împiedicându-i să ofere serviciile la care inculpații au dreptul. Acte legitime ale avocaților pentru clienți au fost etichetate drept activități infracționale.... Facem apel la autorități să respecte drepturile profesiei de avocat și garanțiile independenței acesteia”.

Apel din SUA către autoritățile române să respecte drepturile profesiei de avocat

Avocații de peste ocean sunt solidari cu Robert Roșu. Avocatul român a fost condamnat abuziv de către ICCJ în dosarul „Ferma Băneasa” pentru simplă vină de a-și fi exercitat profesia.

Avocata Patricia Lee Refo, președinta Asociației Barourilor Americane (ABA), a condamnat joi persecuțiile la care autoritățile din România se dedau împotriva avocaților, pentru a sădi frică în rândurile acestora, încălcând astfel principiile statului de drept. În special cele privind dreptul la un proces echitabil și, în subsidiar, egalitatea de arme dintre acuzare și apărare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, ABA face apel la autoritățile române să respecte drepturile profesiei de avocat și garanțiile independenței acesteia, scrie luju.ro.

Comunicatul Asociației Barourilor Americane:

„Asociația Barourilor Americane este îngrijorată din cauza unui tip de încălcare gravă a drepturilor avocaților din România. Mai multe cazuri larg mediatizate au evidențiat practicile din cadrul procedurilor penale ale României care încalcă independența profesiei de avocat și principiile statului de drept. Aceste practici erodează conceptul tradițional de egalitate de arme între acuzare și apărare și subminează confidențialitatea profesională a relației avocat-client. În consecință, ele amenință dreptul unui inculpat la un proces echitabil.

De asemenea, sistemul de justiție din România s-a angajat în mod deliberat în practici care creează frică în rândurile avocaților, împiedicându-i să ofere protecțiile și serviciile la care toți inculpații au dreptul. Anumite acte legitime, de exemplu, efectuate de avocați că reprezentanți ai clienților lor au fost etichetate drept activități infracționale. În alte situații, avocații au fost acuzați de 'delicte de opinie' pentru raționamentul juridic pe care îl susțîn în sprijinul intereselor clienților lor și pentru acțiunile efectuate în cadrul exercițiului normal al profesiei de avocat.

ABA face apel la autoritățile române să respecte drepturile profesiei de avocat și garanțiile independenței acesteia și solicită că procurorii, judecătorii și alți reprezentanți ai sistemului judiciar să aibă dreptul de a oferi o justiție corectă și echitabilă, fără presiuni politice.

ABA este cea mai mare asociație voluntară de avocați din lume. Că voce națională a profesiei de avocat, ABA lucrează pentru a îmbunătăți administrarea justiției, promovează programe care asista avocații și judecătorii în muncă lor, acrediteaza facultăți de drept, oferă educație juridică continuă și lucrează pentru a construi înțelegerea publică în întreagă lume a importanței statului de drept”.