Anunţ istoric despre vizele pentru SUA. Parlamentul European iese la atac

Anunţ istoric despre vizele pentru SUA. Parlamentul European iese la atac Viză SUA. Sursa: arhiva EVZ

Parlamentul European dă în judecată Comisia Europeană pentru lipsa de acţiune cu privire la reciprocitatea vizelor UE-SUA, subiect care vizează inclusiv România şi încă 3 ţări membre ale Uniunii Europene.

Anunţ istoric despre vizele pentru SUA. Parlamentul European iese la atac. Despre acest subiect, purtătorul de cuvânt al PE, Jaume Duch, a anunţat că PE va căuta dreptate la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Anunţ istoric despre vizele pentru SUA

„Pe scurt, SUA nu au ridicat obligativitatea vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii din Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România, declanşând mecanismul de reciprocitate din regulamentul 2018/1806. PE a cerut Comisiei să adopte o suspendare temporară a scutirilor pentru cetăţenii americani. Comisia Europeană nu şi-a definit poziţia în cadrul legal stabilit”, a precizat Jaume Duch pe Twitter.

În acest context şi având în vedere că oficialii CE nu au luat o decizie în termenul legal cerut, PE s-a adresat Curții de Justiție a UE. PE a luat această decizie în urma recomandării departamentului juridic, care a recomandat că asta este soluţia ca legislaţia UE să fie „aplicată pe deplin”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amintim că PE a adoptat în octombrie 2020 o rezoluţie prin care solicita CE să ia măsurile prevăzute în legislaţia UE pentru a garanta reciprocitatea deplină a vizelor între UE şi SUA.

Românii, bulgarii, croaţii şi ciprioţii, cazuri speciale

CE trebuia să prezinte un act juridic ce prevedea suspendarea pentru o perioadă de 12 luni a exonerării de obligaţia de a deţine viză pentru cetăţenii SUA, după cum era stabilit în aşa-numitul mecanism de reciprocitate.

În prezent, bulgarii, croaţii, ciprioţii şi românii sunt în continuare obligaţi să deţină viză pentru a intra în SUA. Asta se întâmplă în condiţiile în care ceilalţi cetăţeni ai UE sunt exoneraţi de această obligaţie pentru şederile de scurtă durată.

Şederile de scurtă durată se referă la o perioadă cuprinsă între minimum 90 şi maximum 180 de zile. Valabilitatea perioadei este aceeaşi şi pentru cetăţenii americani care vizitează Uniunea Europeană.

Ce prevede legislaţia UE? Dacă în cazul o ţară terţă nu elimină obligativitatea vizelor în 24 luni de la data notificării oficiale a unei situaţii de lipsă de reciprocitate, CE trebuie să adopte un act juridic de suspendare a exonerării cetăţenilor săi de obligaţia de a deţine viză pentru o perioadă de 12 luni.