SUA. Manifestații, violențe, miliții înarmate, cocktail exploziv înaintea alegerilor

SUA. Manifestații, violențe, miliții înarmate, cocktail exploziv înaintea alegerilor

Însă dacă al 2-lea amendament menționează „miliții bine reglementate”, Curtea Supremă a decis în 2008 că un civil nu-și poate proteja decât persoana, familia sau bunurile.

„Toate statele, într-un fel sau altul, interzic milițiile paramilitare private”, a declarat pentru radioul NPR, profesorul de drept al Universității Georgetown, Mary McCord.

În Kenosha, șeriful a exclus ideea de a permite legal milițiilor să participe la menținerea ordinii. Totuși, poliția a fraternizat cu civilii înarmați.

„În anii 1990, milițiile de extremă dreaptă erau în principal anti-guvernamentale”, își amintește Carolyn Gallaher. „Marea noutate este este că unii îi susțin acum pe Donald Trump și pe forțele de poliție.

Președintele american a refuzat  să condamne acțiunea acestor grupuri, considerând că unii sunt „patrioți”.

Marți, Donald Trump a mai sugerat că suspectul din Kenosha, Kyle Rittenhouse, a acționat în legitimă apărare: „Încerca să scape și probabil ar fi fost ucis” dacă nu ar fi tras , a asigurat președintele american.

În acest climat deosebit de tensionat se vor derula alegerile prezidențiale din Statele Unite, la pe 3 noiembrie.

Pentru Gallaher, „este posibil, și poate chiar probabil, ca violența să izbucnească dacă nu există un câștigător clar” între Donald Trump și Joe Biden.

„Atenție, asta nu înseamnă că va exista un război civil, dar ciocnirile dintre manifestanți și milițiile armate s-ar putea răspândi în alte orașe” dacă unul dintre candidați refuză să capituleze, estimează cercetătorul.

În iulie, Donald Trump, de altfel, a refuzat să se angajeze că va accepta rezultatele, declarând: „Va trebui să vedem, nu voi spune da, nu voi spune nu”.

 

Foto: Facebook/Fox 32 Chicago