SUA impune sancțiuni Rusiei. Acuzațiile sunt deosebit de grave. Un nou război rece?

SUA impune sancțiuni Rusiei. Acuzațiile sunt deosebit de grave. Un nou război rece?

Autoritățile americane au anunţat marți sancţiuni împotriva unor oficialităţi şi entităţi ruse, sancţiuni ce prevăd restricţii de viză şi îngheţarea activelor. Este răspunsul SUA la tentativa de otrăvire a opozantului rus Aleksei Navalnîi cu agent neurotoxic.

SUA impune sancțiuni Rusiei. Serviciile de informaţii americane consideră responsabil guvernul rus, de această încercare de asasinat.

Sancțiuni impuse de Washington

Sancţiunile vizează în special şapte înalţi oficiali ruşi. Administrația de la Washington afirmă că măsurile au fost adoptate „în coordonare strânsă cu partenerii noştri din UE”. Aceasta reprezintă „un semnal clar” trimis Moscovei.

„Reiterăm apelul nostru la o eliberare imediată şi fără condiţii a lui Navalnîi”, a adăugat un oficialul de la Washington. Acesta a subliniat că serviciile de informaţii americane au ajuns la concluzia că guvernul rus este responsabil de otrăvirea cunoscutului opozant.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Comunitatea de informaţii apreciază cu un grad înalt de încredere că responsabili ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) au utilizat agent neurotoxic cunoscut sub numele de Noviciok pentru a-l otrăvi pe liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi în 20 august 2020”, a indicat un responsabil american, sub rezerva anonimatului.

Detalii privind sancţiunilor vor fi anunţate în scurt timp de Departamentul de Stat şi cel al Trezoreriei, menţionează agenţia dpa.

Sancţiunile reprezintă un răspuns la ceea ce oficialii americani au spus că a fost o încercare a guvernului rus de a-l asasina pe Navalnîi anul trecut, o acuzaţie pe care Rusia o neagă. Fostul preşedinte Donald Trump, nu a aplicat pedepse Rusiei pentru atacul cu Noviciok asupra lui Navalnîi.

Joe Biden mult mai dur decât Donald Trump

Acestea sunt primele sancţiuni împotriva Rusiei anunţate de administraţia preşedintelui Joe Biden. De la sosirea la putere la 20 ianuarie, el a adoptat o abordare mult mai dură faţă de preşedintele rus Vladimir Putin decât Donald Trump.

„SUA nu caută nici să reseteze relaţiile cu Rusia, nici să le escaladeze”, a afirmat un oficial american, sub rezerva anonimatului. El a  adăugat că SUA nu vor ezita să manifeste fermitate ori de câte ori va fi necesar. Comportamentul Rusiei atunci când depăşeşte graniţele respectate de naţiunile responsabile trebuie sancţionat.

Navalnîi (44 de ani) a ajuns duminică într-o colonie penitenciară, situată la 200 km est de Moscova. Acolo va ispăşi o pedeapsă de doi ani şi jumătate de detenţie, pe care el şi susţinătorii săi o denunţă ca fiind una politică, scrie Agerpres.