Evenimentul Zilei > Actualitate > UE impune primele sancțiuni pentru Rusia: cazul Navalnîi nu s-a terminat
UE impune primele sancțiuni pentru Rusia: cazul Navalnîi nu s-a terminat

UE impune primele sancțiuni pentru Rusia: cazul Navalnîi nu s-a terminat

UE a impus luni primele sancțiuni oficiale pentru Rusia în cazul arestării și condamnării la închisoare a lui Aleksei Navalnîi.

UE a impus luni primele sancțiuni oficiale pentru Rusia, ca urmare a scandalului ce îl implică pe Aleksei Navalnîi.

Sancțiunile sunt pentru patru înalţi funcţionari ruşi. Aceștia sun implicaţi în proceduri judiciare împotriva opozantului rus Aleksei Navalnîi.

De asemenea, ei au contribuit și la reprimarea susţinătorilor săi.

Cei patru au primit interdicţia vizelor şi îngheţarea bunurilor din UE.

Principiul acestor sancţiuni ţintite a fost decis în cadrul unei reuniuni a miniştrilor europeni de externe pe 22 februarie. Ambasadorii Celor 27 au dat undă verde măsurii luni dimineaţă.

UE, sancțiuni dure pentru 4 oficiali din Rusia, implicați în scandalul Navalnîi

„Cei patru care au fost sancționați sunt Aleksandr Kalaşnikov, director al serviciilor penitenciare, Aleksandr Bastrîkin, responsabil al Comitetului rus de anchetă, Igor Krasnov, procuror general, şi Viktor Zolotov, şef al Gărzii naţionale a Rusiei. Numele lor urmează să fie publicate marţi în Jurnalul oficial al UE”, arată Bloomberg.

Aleksandr Gruşko, adjunctul ministrului rus de externe, nu este de acord cu aceste sancțiuni. El susține că modul în care Uniunea Europeană operează este ilegal.

„Uniunea Europeană continuă pe o cale absolut ilegală, este un impas absolut”, a declarat Aleksandr Gruşko.

Reamintim că după otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, UE a decis un set de sancțiuni pentru șase nume grele din Rusia. Printre acestea se numără mai ales prieteni de-ai președintelui Vladimir Putin.

Opozantul lui Putin, Aleksei Navalnîi, a fost arestat imediat cum a ajuns în Germania.

Aleksei Navalnîi, liderul opoziției din Rusia a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare.

Decizia a fost luată de o instanță judiciară din Moscova, care a decis sentința în timpul zilei de marți. Aleksei Navalnîi este acuzat de încălcarea condițiilor unei sentinţe cu suspendare.

Trebuie menționat că presiunea pusă de cei de Rusia pe sistemul de justiție este foarte mare. De o perioadă bună oamenii ies în stradă și cer eliberarea lui Aleksei Navalnîi.

În vârstă de 44 de ani, activistul anticorupție, este în vizorul autorităților de mai multă vreme, de când a fost otrăvit cu Noviciok.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.