Cercetări secrete, pacienți ascunși. Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, afirmă că mai mulți cercetători de la Institutul de Virusologie din Wuhan s-ar fi îmbolnăvit în toamna anului 2019. Înainte de debutul oficial al pandemiei.
Chestiunea originii SARS-CoV-2 continuă să tensioneze relațiile dintre SUA și China.
Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a acuzat din nou Beijingul că a ascuns adevărul despre originea reală a maladiei COVID-19.
În timp ce o echipă a OMS a sosit, joi, în orașul Wuhan, unde virusul a fost detectat pentru prima dată, pentru a investiga subiectul.
SUA despre China și COVID-19: „Doar prin transparență vom putea ști ce a provocat această pandemie. Și cum să o evităm pe următoarea”
„Doar prin transparență vom putea ști ce a provocat această pandemie. Și cum să o evităm pe următoarea”, a declarat departamentul american de Stat.
O declarație care acuză Partidul Comunist Chinez. Care ar fi „împiedicat sistematic o investigație transparentă și aprofundată asupra originii pandemiei”.
„Alegând în schimb să dedice resurse enorme înșelăciunii și dezinformării”, scrie Le Parisien.
Ministerul american de Externe solicită „acces complet și transparent la laboratoarele de cercetare din Wuhan”. „Inclusiv la facilitățile, probele, personalul și dosarele acestora”.
„Unde, când și cum a fost transmis initial SARS-CoV-2 la oameni”
Dacă serviciile sale recunosc că nu știu oficial „unde, când și cum a fost transmis initial SARS-CoV-2 la oameni”, Pompeo spune că boli similare cu Covid-19 circulau deja în toamna anului 2019. În rândurile personalul Institutului de Virusologie din Wuhan.
„Guvernul SUA are motive să creadă că mai mulți cercetători de la WIV (Wuhan Institute of Virology) s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019”.
„Înainte de primul caz identificat al epidemiei, cu simptome compatibile cu Covid-19 și boli sezoniere comune ”, se arată în comunicatul departamentului de Stat. Fără a furniza însă o dovadă în comunicat.
Potrivit lui Mike Pompeo, aceste informații contrazic afirmațiile chineze cum că niciunul dintre angajații institutului nu a contractat Covid-19 sau virusuri conexe.
Departamentul de Stat raportează, de asemenea, că Beijingul ar fi „împiedicat jurnaliști independenți, anchetatorii și autoritățile mondiale din domeniul sănătății să-i intervieveze pe cercetătorii WIV. Inclusiv pe cei bolnavi în toamna anului 2019”.
Mike Pompeo a cerut astfel echipei OMS să „preseze guvernul Chinei” cu privire la aceste „noi informații”.
SUA: „Beijingul continuă și astăzi să rețină informații vitale” despre COVID-19
O altă acuzație invocată: cercetările efectuate în acest laborator din Wuhan ar fi rămas secrete sau chiar ar fi fost ascunse.
„Oamenii de știință chinezi au studiat coronavirusurile de origine animală în condiții care cresc riscul expunerii accidentale și potențial involuntare”, a spus Pompeo.
Potrivit departamentului de Stat, cel puțin din 2016,cercetătorii WIV au efectuat experimente care implică RaTG13. Betacoronavirusul care infectează lilieci. Și dentificat de WIV în ianuarie 2020 ca eșantion cel mai apropiat de SARS-CoV-2 (96,2% similar).
WIV a devenit un punct focal pentru cercetarea internațională a coronavirusului. După focarul SARS din 2003 și, de atunci, a studiat animale, inclusiv șoareci, lilieci și pangolini.
SUA, cere răspunsuri clare de la China despre COVID-19
Departamentul de Stat solicită ca anchetatorii OMS să poată accesa aceste lucrări de laborator despre lilieci și coronavirusuri.
Precum și la o „prezentare completă a motivului pentru care WIV a schimbat și apoi șters înregistrări online ale cercetărilor în legătură cu RaTG13 și cu alți viruși ”.
„Beijingul continuă astăzi să rețină informațiile vitale. Informații de care oamenii de știință au nevoie pentru a proteja lumea de acest virus mortal și de următorul”, a declarat Mike Pompeo.
Colaborare cu autoritățile militare?
Dar aceste dezvăluiri nu se termină aici. Potrivit autorităților SUA, laboratorul Wuhan ar fi „colaborat la publicații și proiecte secrete cu armata chineză”.
Laboratorul s-ar fi „angajat în cercetări clasificate, inclusiv experimente pe animale de laborator, pentru armată, cel puțin din 2017, subliniază Departamentul de Stat.
Care protestează că SUA, ca și alte autorități, a finanțat o parte din cercetarea laboratorului. Și, ca atare, vrea să știe dacă „unul dintre fondurile noastre de cercetare a fost redirecționat către proiecte militare secrete chineze”.
Autoritățile americane admit două ipoteze. Fie „virusul ar fi putut apărea în mod natural din contactul uman cu animalele infectate. Răspândindu-se „după un model compatibil cu o epidemie naturală”.
Fie ar fi avut loc „un accident de laborator”. Care „ar putea arăta ca o epidemie naturală”. Dacă expunerea inițială a implicat doar cativa indivizi și a fost agravată de infecția asimptomatică ”.
Două milioane de victime
Maladia Covid-19 a fost detectată prima data în Wuhan, la sfârșitul lui 2019. De atunci s-a răspândit în întreaga lume, provocând peste două milioane de victime și infectând zeci de milioane de oameni.
OMS spune că investigația sa este esențială. Deoarece stabilirea căii de transmitere a virusului de la animale la oameni este crucială pentru prevenirea viitoarelor epidemii.
Administrația Trump a desemnat în repetate rânduri China ca fiind responsabilă de epidemia Covid-19. Virusul a ucis peste 360.000 de oameni în SUA.
De asemenea, Trump numește frecvent coronavirus drept „virusul chinezesc”.