Evenimentul Zilei > Social > Israel, prima țară din lume cu imunitate COVID-19
Israel, prima țară din lume cu imunitate COVID-19

Israel, prima țară din lume cu imunitate COVID-19

Israel, prima țară din lume cu imunitate COVID-19. Un sfert din populație a fost deja vaccinată, iar efectul vaccinului este indubitabil.

Israelul, prima țară din lume cu imunitate COVID-19. Ambasadorul David Saranga a afirmat, vineri,  la Antena 3, că speră ca Israelul să fie prima țară imună la COVID-19. Datele oficiale plasează țara sa pe primul loc din punct de vedere al ratei de vaccinare.

Realizatorul Radu Tudor a citat un articol din Wall Street Journal, care relevă că mai multe componente ale imunității împotriva COVID-19 se regăsesc deja în Israel. Este vorba despre persoanele care și-au efectuat prima doză de vaccin.

Israelienii au înțeles că vaccinarea e singura soluție

“După o lună de când a început campania de vaccinare, Israelul a vaccinat cam un sfert din populație. Vorbim despre 2 milioane de cetățeni care sunt deja vaccinați. Sperăm că până la mijlocul sau sfârșitul lunii martie toată populație să fie vaccinată”, a spus David Saranga.

Demnitarul speră ca Israelul să fie prima țară din lume imună aproape complet la COVID-19. “Sistemul de sănătate din Israel este digitalizat (…) În Israel sunt 4 case de asigurări și prin lege este obligatoriu pentru fiecare cetățean să fie asigurat. Asta ajută foarte mult ca toată populația să fie vaccinată”, a explicat Saranga.

Israel, prima țară din lume cu imunitate COVID-19. Există un entuziasm popular față de vaccinare

Ambasadorul a aprecizat că există un entuziasm spontan al populației legat de vaccinare. Rata mare de vaccinare nu se datorează obligativității ei, ci faptului că lumea a înțeles că e singura soluție.

“Nu poate să fie obligatoriu. Israelul este o țară democratică și fiecare persoană are dreptul să decidă dacă vrea să fie vaccinată sau nu. Dar cred că lumea a înțeles care este singurul mod prin care putem să ieșim din această pandemie. Și lumea a citit, Guvernul a explicat și în fiecare seară putem să vedem o campanie în care profesioniștii explică despre vaccin. Din acest motiv cererea e foarte mare și din ce vedem până acum sperăm că aproape 70% din populație să fie vaccinată”.

Numărul de infecţii noi s-a redus cu 50% după a doua doză

Datele preliminare ale campaniei  arată că vaccinul Pfizer/BioNTech va înjumătăţi noile infecţii cu coronavirus la 14 zile după administrarea celei de-a doua doze. Declarația Ministerului Sănătăţii vine în contextul în care ţara se confruntă cu un număr record de cazuri zilnice, scrie The Jerusalem Post, citat de blogul lui Radu Tudor.

Potrivit şefului Departamentului de sănătate publică, ultimele informaţii se bazează pe rezultatele testelor efectuate până acum de autorităţi.

Clalit, cel mai mare furnizor de servicii medicale din Israel, estimează că şansele ca o persoană să fie infectată cu coronavirus au scăzut cu 33% la 14 zile după ce a fost vaccinată. O serie de date furnizate de autorităţile sanitare din Maccabi arată că vaccinul a produs o scădere de 60% a şanselor de infecţie la 14 zile după administrarea primei doze.

Totuşi, vaccinul va atinge nivelul maxim de eficienţă abia după administrarea celei de-doua doze, proces care a început săptămâna acesta. Imunitatea celor vaccinaţi va atinge o medie de 95% la o săptămână după a doua inoculare de vaccin.

Foto:  The Times of Israel