Evenimentul Zilei > International > China își face universitate la Budapesta. Beijingul se așează comod în Europa
China își face universitate la Budapesta. Beijingul se așează comod în Europa

China își face universitate la Budapesta. Beijingul se așează comod în Europa

China își face universitate la Budapesta. Universitatea Fudan din Shanghai, a treia în topul național, își va implanta un campus în capitala Ungariei.

China își face universitate la Budapesta. Un memorandum de înțelegere a fost semnat, luna trecută, pentru înființarea unui campus al Universității Fudan în capitala Ungariei, Budapesta, până în 2024.

Conform dezvăluirilor din ziarul Népszava, guvernul ungar va cumpăra terenul pe care va fi ridicat acest campus. Un teren aflat în sudul capitalei maghiare.

821 milioane de forinți (2,25 milioane de euro) vor fi investiți în acest proiect în acest an. Ministrul Inovației și Tehnologiei, László Palkovics, își freacă mâinile de bucurie.

China își face universitate la Budapesta

Sosirea sosirea celei de-a treia cele mai bune universități din China va face din Budapesta un centru regional de învățământ, cunoaștere și cercetare.

Iar guvernul maghiar speră la o rentabilitate a investiției, scrie Ouest-France.

Nu întâmplător această universitate de elită chineză, cu sediul la Shanghai, aflată într-o poziție bună în clasamentul primelor 100 de universități din lume, a ales Budapesta pentru a implanta ceea ce va fi primul campus chinez din Europa.

Universitatea din China ca model de succes

Este o concretizare a doctrinei deschiderii către Est, susținută de premierul Viktor Orban.

Budapesta intenționează să parieze pe puterile emergente din est și citează China ca model de succes. Alături de Rusia și Turcia.

Este, firește, și unul din mii de pași făcuți de China în expansiunea și influența sa globală.

„Memorandumul de înțelegere a marcat un nou capitol pentru dezvoltarea  peste mări a Universității Fudan și cooperarea educațională China-Ungaria”.

„Ungaria va oferi terenuri, facilități de predare și cercetare pentru noul campus, precum și sprijin juridic și administrativ”.

Universitatea Fudan își va propune să ofere (…) focare interdisciplinare emergente”. „Facilitând astfel programele de cercetare și formare și promovând inovația de înaltă tehnologie în Ungaria”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.