Cum încearcă China să scape de rușinea mondială. Teorii halucinante

Cum încearcă China să scape de rușinea mondială. Teorii halucinante

După ce a fost foarte clar că epidemia de coronavirus a izbucnit în zona orașului Wuhan, unde există și un centru de Boli Infecțioase, unde se studiază viruși de tipul celui care acum face ravagii în întreaga lume, oficialii de la Beijing încearcă să acrediteze o nouă teorie.

Acum, virusul nu a mai pornit de la Wuham, ci undeva de pe „subcontinentul indian” sau chiar din Europa, și a ajuns în China prin intermediul pachetelor cu mâncare congelată. Presa de stat, controlată de guvernul chinez abundă cu astfel de ipoteze.

Principalul ziar comunist, Vocea Poporului a titrat că există dovezi că noul coronavirus a fost trimis în China, și nu s-a dezvoltat din China.

De altfel, un studiu recent pre-tipărit, intitulat ”Transmisia criptică timpurie și evoluția SARS-CoV-2 în gazde umane”, care urma să fie publicat în revista medicală de top The Lancet, a sugerat că subcontinentul indian ar putea fi locul unde s-a produs infectarea primului om - cu trei sau patru luni înainte de focarul din Wuhan.

Studiul a fost realizat de cercetători de la Institutul de Neuroștiințe din cadrul Academiei Chineze de Științe (CAS), Universitatea Fudan din Shanghai și Universitatea Texas din Houston. „Wuhan este locul în care au fost înregistrate formal primele cazuri de infecție, dar nu dovedește că coronavirusul provine din Wuhan", a declarat duminică pentru Global Times, Zeng Guang, epidemiolog șef al Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor.

Comentând cele mai recente studii efectuate de un grup de cercetare de la CAS, Zeng a menționat că oferă publicului o altă perspectivă cu privire la originea virusului, dar este prea devreme pentru a trage o concluzie.

Cum se folosește China de Italia și Spania

Înainte de constatările CAS, un studiu realizat de Institutul Național al Cancerului din Milano a descoperit noul coronavirus în probele de sânge colectate în octombrie 2019, iar cercetările anterioare conduse de Universitatea din Barcelona au arătat prezența virusului în probele de canalizare din Barcelona în martie 2019.

Maria Van Kerkhove, epidemiologă americană a bolilor infecțioase și șefa unității de boli emergente și zoonoză de la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat că acești cercetători au fost deja contactați și că împreună vor face mai multe studii suplimentare privind aceste probe. "Urmărim știința, oriunde ne conduce știința în ceea ce privește investigațiile și studiile ulterioare care trebuie întreprinse."

Wang Peiyu, șef adjunct al Școlii de Sănătate Publică a Universității din Beijing, a declarat, duminică, pentru Global Times că urmărirea originii virusului este o sarcină complexă și trebuie tratată cu prudență.

„Studiile efectuate de cercetătorii chinezi sugerează, la fel cum au subliniat experții OMS, că coronavirusul ar fi putut proveni din mai multe locuri din lume. Studiile din întreaga lume cu privire la originea virusului, indiferent dacă provin din China, India, Europa sau alte locuri, necesită în continuare investigații suplimentare și eforturi de colaborare din partea comunității internaționale. Este o sarcină științifică care trebuie tratată cu o minte deschisă ", a subliniat Zeng.

Cu toate acestea, Wang a spus că lucrarea din Lancet este încă o versiune pre-tipărită, și că nu a trecut încă prin procesul de evaluare. Acest lucru ar putea însemna că rezultatele studiului ar putea necesita verificări suplimentare.

Dar Academia de Științe din China, care a condus cercetarea, este o instituție națională serioasă și are în mod normal o credibilitate ridicată, a explicat Wang. The Global Times a luat legătura cu cercetătorii CAS, dar nu s-a dat niciun răspuns în momentul publicării.

Rezultatele cercetărilor anterioare din Italia și Spania sunt mai convingătoare, a spus Zeng, deoarece cele două țări au fost printre cele mai afectate de epidemie în Europa, iar secvențierea genetică a tulpinilor de virus din China are o similaritate mare cu cea a Europei.