Evenimentul ZileiInternationalSUA, noi acuzații. Mike Pompeo: Iran este noua bază a Al-Qaida

SUA, noi acuzații. Mike Pompeo: Iran este noua bază a Al-Qaida

SUA, noi acuzații. Mike Pompeo: Iran este noua bază a Al-Qaida
Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a acuzat, marți, că această nouă bază a rețelei jihadiste Al-Qaeda este mai rea și mai periculoasă decât cea din Afganistan la momentul atacurilor din 11 septembrie 2001.

SUA, noi acuzații. Mike Pompeo: Iran este noua bază a Al-Qaida.

Într-un discurs ținut la Washington cu opt zile înainte de sfârșitul mandatului președintelui Donald Trump, Mike Pompeo a confirmat, de asemenea, oficial, pentru prima dată, moartea, în luna august, pe străzile din Teheran, al numărului doi din Al-Qaida.

Este vorba de Abdullah Ahmed Abdullah, alias Abu Mohammed al-Masri.

New York Times a raportat, în luna noiembrie, că Al-Masri a fost împușcat mortal de către agenți israelieni în timpul unei misiuni secrete comanditate de Statele Unite ale Americii.

Secretarul american de Stat nu a evocat circumstanțele morții acestuia și nici nu a confirmat implicarea israeliană și americană.

Dar el a folosit acest eveniment recent pentru a-și susține acuzațiile de legături între Iranul șiit și nebuloasa islamistă sunnită fondată de Osama bin Laden. Adesea contestată sau minimizată de mai mulți specialiști, scrie La Presse.

SUA, noi acuzații. Iran este noua bază a Al-Qaida

„Al-Qaida are o nouă bază: este Republica Islamică Iran”, a declarat el în fața National Press Club. „Rezultatul este că această creație diabolică ​​a lui Bin Laden este pregătită să se întărească și să-și extindă mijloacele de acțiune”, a spus Pompeo.

„Dacă ignorăm această axă Iran-Al-Qaida, aceasta este pe riscul nostru. Trebuie să o recunoaștem. Trebuie să o înfruntăm. Trebuie să o învingem”, a adăugat el.

Potrivit lui Mike Pompeo, vârf de lance al politicii de „presiune maximă” împotriva Teheranului, de când Donald Trump a scos Statele Unite în 2018 din acordul internațional presupus să împiedice Iranul să achiziționeze arme nucleare.

Este exact ca în 2015, în paralel cu negocierea acestui text pe care alianța l-a construit în adevăratul sens al cuvântului.

La acel moment, a spus Pompeo, asigurând că dezvăluie „noi informații pentru public”, „Iranul a decis să permită Al-Qaida să instaleze un nou cartier general operațional”, cu condiția „ respectării” regulilor iraniene.

SUA. Mike Pompeo: Iran este noua bază a Al-Qaida. Recompensă de 7 milioane de dolari

Ministrul american de Externe a anunțat, de asemenea, sancțiuni împotriva liderilor rețelei jihadiste „cu sediul în Iran”. Și anume împotriva lui Muhammad Abbatay, alias Abderahman al-Maghrebi și lui Sultan Youssef Hassan al-Arif.

La fel, și o recompensă de până la șapte milioane de dolari pentru localizarea sau identificarea lui Al-Maghrebi.

Într-o postare pe Twitter, șeful diplomației iraniene a respins, marți, acuzațiile lui Mike Pompeo, făcând referiri la legăturile SUA cu Arabia Saudită.

„Toți teroriștii de la 11 septembrie au venit din destinațiile favorite ale lui Pompeo din Orientul Mjlociu, nici unul din Iran, a scris ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif.

Majoritatea autorilor atentatelor din 11 septembrie 2001 din SUA erau de origine saudită.


Accesează: