Evenimentul Zilei > International > Mike Pompeo amenință China: Evenimentele din Hong Kong vor avea urmări
Mike Pompeo amenință China: Evenimentele din Hong Kong vor avea urmări

Mike Pompeo amenință China: Evenimentele din Hong Kong vor avea urmări

Secretarul de stat american a amenințat China cu privire la consecințele reprimării protestelor din Hong Kong și ale arestării manifestanților.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a afirmat că SUA au în vedere aplicarea de sancţiuni şi alte restricţii împotriva celor implicaţi în arestarea a peste 50 de persoane, miercuri, la Hong Kong, transmite joi agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Partidului Comunist Chinez își disprețuiește propriul popor

Într-un comunicat oficial, şeful diplomaţiei americane s-a declarat „oripilat” de arestarea unui cetăţean american în acţiunea de miercuri a autorităţilor din Hong Kong, subliniind că „SUA nu vor tolera detenţia arbitrară sau hărţuirea de cetăţeni americani”.

Poliţia din Hong Kong a arestat, miercuri în zori, 53 de militanţi pro-democraţie, în cadrul celei mai ample arestări în masă făcută în concordanță cu noua lege privind securitatea naţională. Legea a fost impusă de Beijing în fosta concesiune britanică în iunie 2020. Între cei reţinuţi s-a numărat şi avocatul american John Clancey, a indicat o sursă din cadrul companiei la care lucrează acesta.

Mike Pompeo a calificat arestările drept „revoltătoare şi ilustrative pentru dispreţul Partidului Comunist Chinez faţă de propriul popor şi faţă de statul de drept”. „SUA vor lua în considerare aplicarea de sancţiuni şi alte restricţii împotriva tuturor indivizilor şi entităţilor implicate în executarea acestui asalt asupra poporului din Hong Kong”, a precizat şeful Departamentului de Stat.

Pe de altă, parte, internauţii şi unele canale media din China au lansat comentarii acide joi, pe reţelele sociale, în legătură cu scenele bulversante de la Capitoliu, fără a ezita să facă o paralelă între situaţia de la Washington şi manifestanţii pro-democraţie din Hong Kong, informează AFP.

Chinezii jubilează: Este „un spectacol pe cinste”

Fosta colonie britanică a fost zguduită, în 2019 și 2o20, de o amplă mişcare de contestare împotriva tutelei, considerate progresivă, din partea Beijingului.

Pe Twitter, blocat în China, tabloidul naţionalist Global Times a publicat un colaj de fotografii cu asaltul de la Capitoliu al susţinătorilor lui Donald Trump şi cu manifestanţi hongkongonezi în Legco. Pe platforma Weibo, Tineretul comunist a calificat evenimentele drept „un spectacol pe cinste”.

Mişcarea de contestare din Hong Kong a fost înăbuşită la începutul lui 2020, mai întâi prin restricţiile impuse în contextul pandemiei, apoi prin intrarea în vigoare a unei noi legi asupra securităţii naţionale, acuzată însă vehement că subminează libertăţile acestui teritoriu.