REUTERS: Opt persoane arestate în Hong Kong, printre care trei suspectate că au încălcat noua legislație privind siguranța națională

REUTERS: Opt persoane arestate în Hong Kong, printre care trei suspectate că au încălcat noua legislație privind siguranța națională

Opt persoane au fost arestate în Hong Kong, printre care trei suspectate că ar fi încălcat o legislație privind siguranța națională, în urma unui protest desfășurat luna trecută la o universitate.

Anunțul a fost făcut luni de către poliția din Hong Kong, în contextul în care autoritățile guvernamentale își intensifică acțiunile de reprimare a activiștilor pro-democrație. În ultimele săptămâni, autoritățile din Hong Kong a descalificat parlamentari ai opoziției, au trimis la închisoare activiști de renume precum Joshua Wong, și au respins cererea de eliberare pe cauțiune a magnatului media Jimmy Lai, în vârstă de 73 de ani, un critic înfocat al Beijingului, proprietar al tabloidului critic la adresa guvernului, Apple Daily.

Polițiștii au anunțat că opt bărbați, cu vârste cuprinse între 16 și 34 de ani, au fost arestați pentru reuniune ilegală la Universitatea Chineză din Hong Kong (CUHK), iar trei dintre ei - care nu sunt studenți ai universității - au fost arestați fiind suspectați de incitare la secesiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre cei reținuți se numără asistenți sociali și consilieri districtuali.

Aproximativ 90 de studenți din ultimul an, mulți costumați în robe de culoare neagră, purtând măști de protecție Guy Fawkes și având baloane negre, au organizat un protest pașnic luna trecută în campusul universității, unde au afișat bannere antiguvernamentale și au scandat sloganuri democratice.

„I-am arestat doar pe cei care au scandat sloganuri și au fluturat drapelurile [care] generau îngrijorări legate de siguranța națională”, a declarat Steve Li, înalt oficial din cadrul Departamentului de Securitate Națională, în timpul unei conferințe de presă, referindu-se la sloganurile considerate pro-independență.

Ofițeri din cadrul  departamentului de Securitate Națională au descins în campus invocând o aparentă percheziție, după ce universitatea a contactat autoritățile. Restituirea către China a fostei colonii britanice, în 1997, prevedea garanții timp de 50 de ani pentru Hong Kong în privința mai multor libertăți, potrivit principiului „o țară, două sisteme”.

Activiștii pro-democrație și criticii guvernului se tem că acele libertăți sunt tot mai mult încălcate. Reprimarea forțelor de opoziție a fost pe larg condamnată de către Occident și de către organizațiile pentru drepturile omului, care se tem că autoritățile se folosesc de o lege privind siguranța națională pentru a reprima libertățile care nu se regăsesc în China teritorială, printre care libertatea de exprimare și dreptul la adunări.

Oficialitățile din Beijing și din Hong Kong neagă aceste acuzații și susțin că legislația privind siguranța națională este necesară pentru a aduce stabilitate în acest centru global financiar, după ce protestele antiguvernamentale din anul ce a trecut a aruncat orașul în haos.

RADOR