La întoarcerea de la biserică, în casa fiecărui creștin se pune masa pentru toată familia. Evident, meniul de Paști conține și mâncare gătită după variate rețete cu ouă, carne de miel sau ied, brânză, cocă de cozonac, legume, verdețuri etc. La o masă care „se respectă” găsim pască și ouă roșii, aperitive (drob, pateuri, rulade, chec-aperitiv, ouă umplute), ciorbă/borș de miel, sarmale, miel (friptură, grătare, frigărui), mușchi de vită, pește, pasăre (pui, rață, curcan), iepure, plăcinte, cofetărie, cozonaci și băuturi (vinul roșu ritualic).

Garnitură de chimicale

Partea proastă e că dacă alegem să cumpărăm aceste produse direct din magazine, ca garnitură primim și multe chimicale. APC România a realizat un nou studiu legat de bucatele gata făcute de-a gata. Iar rezultatele lui sunt înfiorătoare: carnea de miel nu este întotdeauna proaspătă, iar cele 9 sortimente de drob făcut „de-a gata” analizate însumează 16 aditivi, unul mai periculos ca altul. Apoi, vopseaua de ouă poate fi extrem de nocivă, dacă ne gândim că ne ajunge în stomac atât din oul consumat, cât și de pe degete, atunci când îl decojim. Nici la cozonaci nu stăm mai bine. În cei 31 de cozonaci analizați s-au identificat 33 de aditivi alimentari. În plus, la compoziția produselor de-a gata sunt folosite ingrediente care au denaturat rețeta tradițională, precum: „șrot, făină și spărtură de soia, oțet din vin, fibre de cartofi, făină și amidon de porumb etc, la care se adaugă coloranți, conservanți și îndulcitori artificiali”, spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

Cum alegi carnea de miel proaspată

● aspectul: la carnea proaspătă suprafața este acoperită cu o peliculă uscată, iar în secțiune, carnea este lucioasă și ușor umedă;

● culoarea: la suprafață este roz, iar în secțiune culoarea este roșie;

● consistența: fermă și elastică, urma lăsată de apăsarea cu degetul dispare repede;

● mirosul: plăcut, caracteristic speciei;

● grăsimea: albă și compactă.

Vopseaua de ouă, nocivă

În cele 17 sortimente de vopsea de ouă analizate există 32 de aditivi alimentari. „E171 (dioxidul de titan) (…) a produs leziuni precanceroase la nivelul colonului în rândul a aprox. 40% din animalele care l-au ingerat. E172 (oxidul de fier) este interzis în Germania. Ingestia lui poate declanşa reacţii alergice sau probleme gastro-intestinale. Colorantul galben E102 (tartrazina) este interzis în SUA, Norvegia şi Austria, fiind asociat cu agravarea astmului, declanşarea erupţiilor cutanate, urticaria, depresia, hiperactivitatea sau ADHDul la copii”, spune nutriționistul Dumitru Balan. „Vopseaua conține coloranți în funcție de culoarea pe care o oferă (E101ii, E102, E104, E110, E120, E122, E127, E131, E132, E133, E141ii, E151, E160b, E171, E172), numiți generic „coloranți alimentari”, totuși prezintă toxicitate asupra organismului”, explică lector univ. dr. Mădălina Săndulescu.

Cum vopsești natural ouăle

„Pentru vopsirea ouălor (…) incomparabil mai atractive sunt culorile naturale: pentru roșu și roz – foi de ceapă, sfeclă proaspătă; pentru galben și portocaliu – morcovi, coji de citrice; pentru albastru – frunze de varză roșie; pentru verde – frunze de spanac etc. Alegeți ouă albe pentru vopsiri frumoase, le curățați cu apă caldă (fără detergenți), le fierbeți încet în apă cu puțină sare, apoi adăugați puțin oțet și sursa de colorant”, explică prof. univ. dr. Ion Schileru.

Vinul se alege în funcție de meniu

● la peşte, stridii, melci, crustacee – vinuri albe seci, spumoase uşoare, şampanie brută;

● la antreuri şi aperitive – vinuri albe, seci sau demiseci, vinuri rose;

● la carne albă (viţel, miel, porc) şi la carne de pasăre – vinuri roşii buchetoase, uşoare, mai puţin pline, vinuri albe seci aurii;

● la carne roşie (ovină, bovină) – vinuri de marcă roşii, pline, generoase şi puternice;

● la sfârşitul mesei – vin roşu sau vin alb licoros;

● la desertul zaharat: vinuri spumante, demidulci, dulci natural;

● la fructe: vinuri albe dulci, spumante, demidulci