Studiu de ultimă oră privind originea SARS-COV-2 și transmiterea virusului la om: „Nu este adevărat că nu știm”

Studiu de ultimă oră privind originea SARS-COV-2 și transmiterea virusului la om: „Nu este adevărat că nu știm”

Pe fondul dezastrului provocat de pandemia de coronavirus, care a curmat viețile a peste 4 milioane de oameni, cercetările oamenilor de știință care încearcă să descopere originea COVID-19 devin "toxice". Deși SARS-COV-2 este omniprezent, investigațiile cu privire la originea sa au debutat încă din anul 2020, când o echipă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) s-a mobilizat pentru a găsi răspunsuri în acest sens.

Problema originii coronavirusului s-a transformat de-a lungul timpului într-un subiect foarte politizat. Unii oameni de știință au fost acuzați de teoriile conspirației, în baza niciunei dovezi concrete. În prezent, o echipă de 21 de cercetători încearcă să descopere cum s-a transmis virusul de la lilieci la oameni, iar specialiștii au hotărât să "spună lucrurilor pe nume", publicând un rezumat al dovezilor științifice referitoare la debutul pandemiei de coronavirus.

„Nu este adevărat că nu știm de unde provine coronavirusul”

"Nu este adevărat că nu știm de unde provine coronavirusul - ceea ce nu știm este cum a ajuns să fie contractat de oameni", a declarat profesorul virusolog David Robertson, de la Universitatea Glasgow.

Oamenii de știință au căzut de acord asupra faptului că un "strămoș" al coronavirusului se răspândea inofensiv printre liliecii sălbatici. Ceea ce este vital să fie descoperit, în prezent, este când, unde și cum exact a fost transmis virusul de la animal la om astfel încât viitoare focare de boală să fie poată fi prevenite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu există nicio dovadă concretă a felului în care s-a transmis virusul la om - nu a fost găsit niciun răspuns nici după analizele demarate asupra liliecilor infectați și nici după cercetările efectuate asupra unui prim caz uman confirmat. Poate că nu se va afla niciodată, însă autorii acestui ultim studiu își propun să facă lumină asupra dovezilor disponibile și a ceea ce reflectă ele.

Izbucnirea pandemiei de COVID-19 ne reîntoarce în timp. Ce s-a întâmplat în anul 2003

Astfel, cercetătorii au publicat un fel de "pre-studiu", care nu a fost încă revizuit de către alți experți, iar concluzia principală, potrivit virusologului Robertson, este că proprietățile biologice ale SARS-COV-2 sunt foarte similare cu cele ale virusurilor descoperite în natură, la lilieci. Izbucnirea pandemiei de coronavirus seamănă foarte mult cu apariția primelor virusuri SARS, din anul 2003.

În acea perioadă, virusul a fost contractat, la scară largă, de civetele de palmier sau așa-numitele pisici indoneziene. Pe parcursul următorilor ani, cercetătorii au descoperit virusuri asemănătoare la lilieci, iar în anul 2017, "strămoșul" virusului SARS a fost descoperit la o populație de lilieci mari cu potcoavă din sudul Chinei.

Focarul depistat a fost ținut sub observație de către specialiști, care au demarat anchete referitoare la originea acestuia. În cele din urmă, oamenii de știință au găsit animalul sălbatic de la care provenise virusul. Mister mortal rezolvat.

Care este "agentul" intermediar. Cum s-a transmis SARS-COV-2 de la lilieci la oameni

"În cazul COVID-19, singura diferență este că nu am găsit încă specia intermediară prin care s-a transmis virusul", a spus profesorul Robertson. "Dar există o legătură puternică între virusul liliecilor și comerțul cu animale", a mai adăugat virusologul.

Piețele de comerț cu animale vii - aglomerate, neigienice - reprezintă o sursă ideală pentru răspândirea virusurilor provenind de la animale, iar în aceste 18 luni de zile de la debutul pandemiei de coronavirus, 50.000 de animale (38 de specii diferite) au fost comercializate în Wuhan, potrivit unui studiu. Cercetătorii spun că, de departe, comerțul cu animale reprezintă modalitatea cea mai probabilă prin care coronavirusul a fost transmis de la lilieci la oameni.

Echipa de anchetă din cadrul OMS, care s-a deplasat în Wuhan pentru a demara mai multe cercetări, a ajuns la concluzii similare, însă respingerea ipotezei conform căreia coronavirusul a fost eliberat accidental din cadrul unui laborator a creat dezbinare printre oamenii de știință.

Controverse printre oamenii de știință. Ipoteza e perfectă, dar studiul nu e obiectiv

Laboratorul cercetat de echipa OMS a realizat studii asupra coronavirușilor cu care erau infectați liliecii de mai bine de un deceniu. Autorii noului studiu subliniază că niciunul dintre coronavirusurile analizate în Institutul din Wuhan nu a fost și nici nu putea lua forma SARS-COV-2. Există unii specialiști care nu sunt de acord însă, în totalitate, cu această concluzie - este și cazul profesorului David Relman, de la Universitatea Stanford.

"Din punctul meu de vedere, acest nou studiu reprezintă rezultatul unor eforturi deliberate de a pune în ordine toate informațiile astfel încât ele să susțină o ipoteză perfectă, anume răspândirea pe cale naturală a coronavirusului. Însă raportul nu este echilibrat sau obiectiv", este de părere David Relman.

Profesorul Relman este unul dintre autorii unei scrisori înaintate către prestigiosul jurnal Science, în care mai mulți oameni de știință au pus la îndoială concluziile OMS referitoare la originea pandemiei de coronavirus și au solicitat realizarea unor cercetări mai aprofundate cu privire la "scurgerea" sa din laboratorul din Wuhan.

Specialiștii se contrazic deseori cu privire la cercetările realizate, ceea ce este normal întrucât demersurile fac parte dintr-un proces de descoperiri științifice. Publicarea unor opinii bazate pe anumite dovezi reprezintă de multe ori motiv de dispută printre experți. Cu toate acestea, cercetătorii se pare că nu au trecut peste contrazicerile înverșunate referitoare la "scurgerea" virusului din laborator.

Oameni de știință, acuzați de falsificarea datelor

În luna februarie a anului 2020, Peter Daszak, liderul echipei OMS, a fost acuzat de faptul că a închis gurile care dezbăteau posibilitatea unei "scurgeri" din laborator a SARS-COV-2, în momentul în care acesta a declarat pentru jurnalul medical Lancet că "toți cercetătorii acuză teoriile conspirației conform cărora COVID-19 nu are o origine naturală".

Mulți dintre oamenii de știință nu au avut încredere în informațiile puse la dispoziție de autoritățile chineze pentru echipa de anchetă a OMS. Mai târziu cu peste un an de zile, președintele Joe Biden a cerut Serviciilor de Informații să dubleze eforturile și să investigheze originea SARS-COV-2 și inclusiv teoria potrivit căreia virusul a fost transmis din laboratorul din Wuhan. În acea perioadă, cercetătorii care au negat public posibilitatea unei "scurgeri" a SARS-COV-2 au fost atacați din toate părțile, cu precădere pe rețelele de socializare.

Unul dintre specialiștii care a lucrat la cercetarea originilor virusului încă de la debutul pandemiei a spus unuia dintre jurnaliștii BBC că ia în calcul să părăsească domeniul din cauza abuzurilor agresive cu care se confruntă. El a subliniat că dovezile arată clar că este vorba de o răspândire pe cale naturală a coronavirusului.

Cercetătorul care a dorit să rămână anonim, din cauza eventualelor noi acuzații care i-ar putea fi aduse, a declarat că a fost hărțuit inclusiv pe adresa de e-mail. "Au vrut să-mi viruseze e-mailurile. Îmi trimiteau mesaje în care mă acuzau de faptul că am falsificat date și că aș face parte dintr-un fel de sistem. Alții au pățit mult mai rău decât mine. Toate acestea au efecte negative și te pun în situația de a te întreba cât de mult valorezi tu și munca ta", a spus cercetătorul.

Nu există nicio dovadă concretă a răspândirii SARS-COV-2 din laboratorul din Wuhan

În timp ce, pe parcursul ultimului an, dezbaterile referitoare la originea coronavirusului s-au intensificat, nu există încă nicio dovadă concretă a faptului că acesta s-ar fi scurs dintr-un laborator. Aproape toți oamenii de știință sunt de acord că, în prezent, singura cale care trebuie urmată este aceea de a căuta dovezi concrete ale originii SARS-COV-2.

"Ultimul lucru de care avem nevoie acum este să se susțină insistent anumite teorii, fără să se prezinte o bază de date solidă, nouă, care să susțină afirmațiile", s-a exprimat profesorul Relman. "SARS-COV-2 nu a fost descoperit în nicio gazdă de natură animală. Hai să ne calmăm și să ne concentrăm pe o investigație serioasă", a mai adăugat el.

Profesorul Stuart Neil, de la King's College din Londra, co-autor al noului studiu, este de părere că alte informații despre pandemia de coronavirus se pot afla doar dacă autoritățile din China vor fi dispuse să pună la dispoziție detalii, ceea ce nu pare a fi cazul, cel puțin în prezent.

"Vom avea nevoie de cooperarea autorităților din China, care trebuie să fie mai deschise cu privire la informațiile pe care le dețin despre epidemia din Wuhan. Doar dacă vor face asta vom avea noi informații despre cum s-a transmis virusul și ce s-a întâmplat ulterior. Vorbim despre a doua cea mai majoră infecție cu coronavirus răspândită în China prin intermediul liliecilor - și dacă nu stabilim din capul locului acest lucru, istoria se va repeta", a declarat Stuart Neil.