Strategul Deutsche Bank: Trebuia să distrugem economia ca să scăpăm de Covid-19?

Strategul Deutsche Bank: Trebuia să distrugem economia ca să scăpăm de Covid-19?

În lupta cu noul coronavirus, guvernele lumii au făcut un lucru de bun simț. Au aplicat cât de bine au putut concluziile trase de specialiști după pandemia de gripă spaniolă care a ucis între 17 și 50 de milioane de oameni la sfârșitul Primului Război Mondial.

În lipsa unui vaccin sau a unui tratament, autoritățile au impus restricții de circulație și au blocat economia pentru a diminua răspândirea virusului. Intențiile au fost bune, dar  există argumente serioase că măsurile luate au făcut mai mult rău decât bine. O spune deschis strategul Deutsche Bank, Jim Reid.

Potrivit lui Reid, statisticile arată căîntre gripa spaniolă și Covid-19 există o diferență majoră. E vorba de distribuția deceselor pe categorii de vârstă. Mai exact, în Statele Unite, gripa spaniolă a produs un număr mare de decese în rândul copiilor (mai ales în rândul celor sub un an) și  al tinerilor (mai ales al celor între 25 și 34 de ani), în vreme ce Covid-19 nu a lovit decât persoanele în vârstă (mai ales peste 75 de ani).

După cum scrie Reid,  situația din Marea Britanie este asemănătoare. Regatul Unit a fost una dintre cele mai afectate țări din lume. S-au înregistrat aproximativ 60.000 de decese în plus față de media ultimilor 5 ani. Reid subliniază, însă, un „fapt remarcabil”. În rândul persoanelor sub 40 de ani, decesele au fost aproximativ la aelași nivel cu mediile din anii respectivi.

Avertismentul bancherului de aur al Elveției: Sistemul financiar mondial se prăbușește!

Atenție! După pandemia de COVID-19 se anunță o Criză mondială a Cărnii

Și în Suedia, țară care a nu a impus restricții prea mari de circulațiedoar 70 de persoane sub 49 de ani au murit din cauza Covid-19, , până în prezent.  Generațiile tinere n-au înregistrat, așadar, rate semnificative de deces din cauza coronavirusului, dar sunt cele mai afectate de oprirea economiei. Zeci de milioane de locuri de muncă au dispărut din cauza restricțiilor.

Spre exemplu, blocajul economiei va face, probabil, ca 2020 să fie cel mai rău pentru economia Marii Britanii din ultimii 310 ani. După cum afirmă Reid, „tinerii vor suferi cel mai mult de pe urma impactului economic al Covid-19 pe parcursul mai multor ani”. Nu e vorba numai de locurile de muncă pierdute, ci și de presiunea inflaționistă pe care o creează sumele fabuloase alocate de guverne pentru a salva companiile cu probleme.