Atenție! După pandemia de COVID-19 se anunță o Criză mondială a Cărnii

Atenție! După pandemia de COVID-19 se anunță o Criză mondială a Cărnii

Circa trei sferturi din cele mai mari companii de carne, de pește și de produse lactate din lume ar reprezenta un risc pandemic „ridicat” și ar fi capabile să împiedice apariția de noi zoonoze.

Rețeaua Internațională de Investitori FAIRR a analizat impactul crizei actuale asupra industriei proteinelor animale, a capacității de rezistență a acesteia la șocurile potențiale și rolul pe care acest sector l-ar putea avea în răspândirea viitoarelor pandemii.

Documentul, dat publicității pe 3 mai și citat de Euractiv, conchide că epidemia de COVID-19 a pus sectorul în mare dificultate și ar putea fi „picătura care revarsă paharul industriei cărnii”. Criza sanitară „demonstrează că creșterea intensivă a animalelor riscă serios să provoace și să răspândească o viitoare pandemie”, arată raportul.

Autorii au întocmit un „clasament al pandemiilor”, bazat pe așa-numitul indice Coller-FAIRR al producătorilor de proteine. Acesta are ca scop evaluarea capacității de adaptare a lanțului mondial pentru atenuarea consecințelor catastrofelor viitoare și a ajuta investitorii să ia deciziile bune.

Clasamentul definește șapte criterii vitale pentru prevenirea unor eventuale pandemii declanșate de zoonoze, care se referă mai ales la securitatea lucrătorilor și a alimentelor, gestionarea despăduririlor și a biodiversității, bunăstarea animalelor și antibioticele administrate acestora.

Studiul, care are titlul „O industrie infectată”, îi avertizează pe investitori că industria cărnii va fi supusă unei supravegheri crescute și unei reglementări mai severe, care va include probabil noi protocoale de bio-securitate pentru prevenirea epidemiilor.

Sunt previzibile „modificări importante ale reglementărilor și pieței”, arată documentul.

Conform acestuia, lumea asistă în prezent la „deschiderea unei ferestre politice inedite ca răspuns la pandemie”, în timp ce autoritățile examinează cele mai bune mijloace de a preveni sau atenua viitoarea criză. Negocieri pe această temă au loc deja în Europa și Statele Unite.

Această aparentă fragilitate a sectorului animalier a determinat banca de investiții Goldman Sachs să plaseze șeptelul în fruntea investițiilor celor mai riscante de anul viitor, alături de petrol.

De mai multe săptămâni, modul de funcționare al sectorului cărnii suscită din ce în ce mai multe critici, între altele din cauza unei contaminări în mai multe abatoare din Statele Unite și, într-o măsură mai mică, din cauza paraliziei industriei europene în anumite regiuni.

Jeremy Coller, fondatorul FAIRR și directorul întreprinderii de investiții Coller Capital, afirmă că creșterea industrială este deopotrivă victima și cauza pandemiilor. „Este un ciclu de autodistrugere care o face să-și piardă valoarea și pune vieți în pericol”, spune el.

„Pentru a evita o viitoare pandemie, industria cărnii trebuie să înceteze cu nerespectarea normelor de securitate – atât pentru alimente cât și pentru lucrători -, concentrării animalelor (în spații mici) și la suprautilizarea antibioticelor. Acest lucru va perturba un lanț de aprovizionare care începuse deja să se rupă din cauza constrângerilor fundamentale legate de pământ, apă și emisii (de carbon)”, spune Coller.

Eurodeputata Anja Hazekamp a împărtășit această opinie cu ocazia unei conferințe organizate pe 2 iunie de către grupul Compassion in World Farming. „Această pandemie arată, la fel ca epidemiile precedente, că principala problemă rezidă în consumul nostru de animale”, adăugând că actuala criză marchează un „punct de cotitură” decisiv.

La aceeași conferință, comisara europeană însărcinată cu securitatea alimentară și cu sănătatea, Stella Kyriakides, a declarat că trebuie „făcut mai mult pentru ca sistemele noastre să devină mai rezistente și ca cetățenii noștri să fie protejați”. Ea consideră că sistemele de creștere intensivă a animalelor ridică probleme foarte îngrijorătoare.

Cum toate aceste avertismente indică în mod evident perspectiva unei crize a industriei cărnii și a cărnii în general, cercetătorii FAIRR readuc în discuție o temă mai veche, dragă progresiștilor: sectorul proteinelor alternative.

„În timp ce COVID-19 continuă să perturbe lanțul de aprovizionare cu proteine animale, numeroase alternative vegetale au putut, pentru prima dată, a o concura pe aceasta la nivelul prețurilor.

Potrivit raportului, vânzările de substitute de carne pe bază de plante au crescut cu 200% anul acesta.

Studiul afirmă că această tendință va continua fără nici o îndoială, iar fabricanții și comercianții vor trebui să investească mai mult în proteinele vegetale pentru a minimiza riscurile legate de lanțul de aprovizionare.

Politica alimentară fundamentală a UE, strategia „De la fermă pe masă”, confirmă această tendință susținând agresiv sectorul proteinelor alternative, inclusiv insecte, viermi, alge.

Ne puteți urmări și pe Google News