Strategia Coreei de Nord în operațiunile de spionaj: Identificarea ofițerilor ca dezertori

Strategia Coreei de Nord în operațiunile de spionaj: Identificarea ofițerilor ca dezertori Sursa foto: Arhivă EVZ

Coreea de Nord și Coreea de Sud și-au restabilit recent linia telefonică bilaterală, o mișcare care a fost făcută după un schimb de scrisori între liderii Coreei de Nord și Coreei de Sud.

Încercarea de a intra în Coreea de Sud

„Liderii de vârf ai Nordului și Sudului au convenit să facă un pas important în recuperarea încrederii reciproce și promovarea reconcilierii prin restabilirea liniilor de legătură inter-coreene prin intermediul recentelor schimburi de scrisori personale”, a spus Agenția Centrală de Știri Coreeană.

Cu toate acestea, asta nu înseamnă că încă nu există spionaj. NK News a analizat recent modul în care Coreea de Nord își desfășoară operațiunile de spionaj asupra Coreei de Sud. „Este rezonabil să bănuim că cei aproape 15.000 km de coastă ai Coreei de Sud continuă să reprezinte un punct de intrare pentru spionii nord-coreeni”, se arată în raportul NK News.

Ne puteți urmări și pe Google News

„O analiză a precedentului istoric și a opiniilor experților sugerează că în ultimele două decenii s-au înregistrat schimbări dramatice în modul în care Phenianul conduce operațiunile de spionaj în sud. Acuzațiile împotriva unui număr de activiști sud-coreeni arată că cei care au organizat proteste în numele Phenianului sunt cele mai recente dovezi ale schimbării tendințelor în spionajul Coreei de Nord”, potrivit The National Interest.

De asemenea, au existat rapoarte conform cărora Coreea de Sud a prins agenți nord-coreeni care încercau să intre în Sud, dându-se drept dezertori. Citând Adunarea Națională a Coreei de Sud, NK News a publicat un grafic care enumeră numărul de arestări din fiecare an privind operațiunile de spionaj. Au fost patru în 2021, câte unul în 2019 și 2020, și niciunul în 2017 și 2018. Totuși, unsprezece spioni au fost arestați în 2010, opt în 2011 și nouă în 2012.

Acordul încălcat

„Unul dintre cele mai cunoscute și spectaculoase cazuri de spionaj nord-coreean a avut loc în 1996, când un submarin care transporta douăzeci și șase de soldați a ajuns în apropierea orașului de coastă al Coreei de Sud, Gangneung”, a spus NK News. „Au ucis șaisprezece sud-coreeni în eforturile lor de a se întoarce în Coreea de Nord înainte ca forțele Coreei de Sud să elimine douăzeci și patru din cei douăzeci și șase de infiltrați.”

Acest lucru s-a întâmplat până în anul 2000, când a avut loc un summit inter-coreean și mai mult de șaizeci de foști spioni și luptători de gherilă au fost trimiși înapoi în Coreea de Nord. De asemenea, se pare că a existat un acord ca cele două părți să nu se mai spioneze una pe cealaltă.

„Ar fi complet stupid dacă Coreea de Nord nu ar profita de această situație”, a declarat Stephan Blancke, specialist în colectarea informațiilor din Coreea de Nord. „Așa cum teroriștii islamiști sunt introduși ilegal în Europa cu refugiații – și există multe dovezi în acest sens – serviciile de informații nord-coreene încearcă, în mod firesc, să își introducă agenții printre acești oameni. ”