Stocurile de medicamente se epuizează rapid. Cât va mai rezista sistemul medical?

Stocurile de medicamente se epuizează rapid. Cât va mai rezista sistemul medical?

Numărul cazurilor severe de COVID-19 este în creștere, pe fondul înmulțirii numărului de infectări cu noul coronavirus, iar acest lucru face ca rezervele de medicamente să se epuizeze rapid.

Directorul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a atras atenția că medicii sunt îngrijorați, în acest moment de înmulțirea cazurilor severe de COVID – 19. În aceste condiții, a precizat Beatrice Mahler stocurile de medicamente folosite în tratarea pacienților se epuizează mai repede decât se estima.

„Observ în ultima perioadă că la Institutul Marius Nasta ajung pacienți care cu adevărat au nevoie de asistență medicală susținută de oxigen, de terapie complexă și aș putea să vă spun că stocurile de Remdesivir care altă dată ajungeau la aceeași cantitate două săptămâni, acum se termină în trei-patru zile”, a spus managerul Institutului Marius Nasta.

Beatrice Mahler a precizat că stocurile de medicamente sunt refăcute, însă rapiditatea cu care se epuizează arată că pacienții care ajung la ATI prezintă forme din ce în ce mai severe ale bolii.

„Există o colaborare cu Ministerul Sănătății și stocurile sunt refăcute cât de repede se poate dar acest lucru îmi atrage atenția că pacientul care ajunge în ATI este un pacient cu formă severă, care are nevoie de terapie complexă și acest lucru cu siguranță s-a schimbat în ultimele două săptămâni”, a precizat Beatrice Mahler.

Ea și-a exprimat speranța că nu va apărea o criză a medicamentelor și, în special, a Redemsivir, astfel încât să le poată oferi pacienților cele mai eficiente tratamente. Beatrice Mahler a amintit că tratamentul cu Remdesivir se administrează pacienților care fac forme severe de COVID-19.

Sistemul medical se adaptează

În acest context, Beatrice Mahler s-a arătat optimistă, spunând că nu se așteaptă ca sistemul sanitar să ajungă în colaps, chiar dacă situația este destul de dificilă.

„Nu cred că suntem în zona în care putem vorbi de colaps, pentru că structura sistemului sanitar este împărțită în COVID și non-COVID. Cu siguranță teritoriul COVID prinde tot mai mult teren și acest lucru se face în detrimentul altor afecțiuni”, a precizat medicul.

Ea a mai spus că există posibilitatea ca sistemul să se adapteze la situațiile dificile, însă a atras atenția că orice alocare suplimentară de paturi pentru pacienții COVID se face în detrimental celor care suferă de alte afecțiuni.

„Cu siguranță există posibilitatea de adaptare, dar nu trebuie să uităm că orice alocare de paturi din zona COVID înseamnă scăderea de paturi pentru pacientul cronic sau pentru pacientul care are o afecțiune acută și necesită spitalizare. Rețeaua de sănătate este aceeași și trebuie să găsim soluții pentru toți pacienții. Când prin respectarea regulilor putem să reducem numărul de cazuri, cred că trebuie să o facem”, a precizat ea.

Autoritățile au impus noi restricții în București și în mai multe localități din județul Ilfov unde incidența cazurilro de COVID-19 este mai mare de 1,5 cazuri la 1.000 de locuitori. Restaurantele, barurile, cazinourile, cluburile s-au închis, iar masca de protecție a devenit obligatorie la mai puțin de 50 de metri de școli și grădinițe.