Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat că va declara, prin decret, anul 2018 ‒ “Anul Ştefan cel Mare”, doctrina promovată de preşedintele moldovean fiind centrată pe personalitatea marelui nostru domnitor, prezentat ca “domnitor moldovean”. 

Doctrina al cărei adept este Igor Dodon se numeşte “moldovenism” şi reprezintă un curent de sorginte sovietică, care încearcă să demonstreze că moldovenii sunt un popor diferit de cel român.

La conferința de presă la care au participat deopotrivă jurnaliști de la Chișinău și Tiraspol, Dodon a declarat că va milita cu toate puterile pentru introducerea Istoriei Moldovei în şcoli.

Susţinător al retragerii cetățeniei ex-președintelui român Traian Băsescu, preşedintele moldovean a mai susţinut, cu aceeaşi ocazie, că prezența lui Băsescu în politica moldovenească ar fi un mare pericol pentru republică.

Igor Dodon urmăreşte declanşarea alegerilor parlamentare anticipate în Republica Moldova, cea mai scurtă cale de a junge la ele fiind inițiativa de reformare a guvernului, conform .agerpres.ro.