Evenimentul Zilei > Justitie > Stavarache i-a cerut lui Căşuneanu să sponsorizeze echipa de handbal locală pentru un certificat de urbanism: „Îi dezastru dacă nu i-l dai, mă!”
Stavarache i-a cerut lui Căşuneanu să sponsorizeze echipa de handbal locală pentru un certificat de urbanism: „Îi dezastru dacă nu i-l dai, mă!”

Stavarache i-a cerut lui Căşuneanu să sponsorizeze echipa de handbal locală pentru un certificat de urbanism: „Îi dezastru dacă nu i-l dai, mă!”

Edilul suspendat al Bacăului Romeo Stavarache i-a cerut omului de afaceri Costel Căşuneanu să sponsorizeze echipa de handbal Ştiinţa Bacău pentru a-i eliberara un certificat de urbanism, se arată în rechizitoriul DNA de trimitere în judecată a lui Stavarache.

De altfel, arată anchetatorii, Stavarache depunea eforturi susţinute pentru obţinerea de bani de la diferiţi agenţi economici pentru echipa de handbal, iar, în ceea ce priveşte solicitarea adresată lui Căşuneanu, edilul suspendat s-a folosit de complicitatea lui Constantin Apostol, trimis şi el în judecată în acelaşi dosar.

"Cei doi au profitat şi de împrejurarea că între SC PA&CO International SRL, la care asociat unic este Căşuneanu Costel şi Asociaţia Top Sport mai fuseseră încheiate contracte de sponsorizare sau publicitate în cursul anului 2008, interesul lor fiind ca aceste finanţări să continue. Astfel, în data de 01.07.2008 a fost încheiat între SC PA&CO International SRL şi Asociaţia Top Sport Bacău contractul de publicitate nr. 1387, pentru suma de 50.000 euro. În baza acestui contract, la data de 29.12.2008 a fost achitată suma de 198.245 lei", se arată în actul de sesizare a instanţei, citatd e mediafax.ro.

 

Stenogramele DNA

Potrivit documentului citat, în decembrie 2008, între Romeo Stavarache şi Constantin Apostol are loc o convorbire referitoare în principal la posibilităţile de a obţine fonduri pentru echipa de handbal.

Apostol Constantin: Mă gândeam să vorbesc, să-l chemăm pe Căşuneanu încoace, bă!
Stavarache Romeo: Păi, cheamă-l, ia vezi, vorbeşte cu el.
Apostol Constantin: Să îl chem pentru mâine?
Stavarache Romeo: Cheamă-l pentru mâine, eu sunt aici. Am şedinţă de consiliu, dar…
Apostol Constantin: Da' mâine e duminică, băi!
Stavarache Romeo: Aa! Mâine? Da, mâine sunt aici. Nu plec nicăieri.
Apostol Constantin: Sau mâine, sau luni, hai, începem…
Stavarache Romeo: Nu mâine! Mai bine mâine.
Apostol Constantin: Ştii, ca să-l prindem şi pe Dragoş, hai să o batem în cuie că dacă discutăm oleacă cu amândoi, măcar ştim o chestie, băi.
Stavarache Romeo: Băi, dar la Dragoş nu mai e o problemă.
Apostol Constantin: Ştiu, ştiu! Ştiu…
Stavarache Romeo: Cu Dragoş am vorbit, stai să vedem dacă ne mai dă vreun ban şi Dragoş!
……………………………………………………………………………
Stavarache Romeo: Ne gândim, noi trebuie să facem neapărat, măcar salariile să dăm barem, la băieţii ăştia, au 500 de milioane, noi cât le trebuie? Un miliard jumate, nu?
Apostol Constantin: Exact, 500 de milioane de-abia dau… un miliard 700 trebuie salarii.
Stavarache Romeo: Un miliard 700?
Apostol Constantin: Dacă am… cum să zic? Să dau drumul şi la ăştia, la străini şi n-am plătit nici chiriile, ştii? De aia îmi trebuie un miliard 700 …chiriile la… apartamente, ştii? Mda… hai că vorbim. Bine, te sun! Când te întorci de la Iaşi?
Stavarache Romeo: Ei, mă întorc… ia vezi un pic, totuşi vezi ce vrea. El a venit la… la… la… ăsta la… certificat de urbanism!
Apostol Constantin: Îhî!
Stavarache Romeo: Ştii?
Apostol Constantin: Da!
Stavarache Romeo: Pentru centru! Dar nu i l-am dat.
Apostol Constantin: De ce?
Stavarache Romeo: Pentru că nu i-l dau, de exemplu. Îţi spun eu.
Apostol Constantin: Îi dezastru dacă nu i-l dai, mă!

Conform rechizitoriului, din această convorbire reies două aspecte importante.

"În primul rând, inculpatul Stavarache Romeo cunoaşte că reprezentantul PA&CO International, Costel Căşuneanu, s-a deplasat la Primăria Bacău încercând să îşi înnoiască certificatul de urbanism. În al doilea rând, Stavarache Romeo a decis să nu îi elibereze acest certificat, invocând o situaţie juridică neclară. Trebuie remarcat faptul că Stavarache Romeo este foarte ferm în decizia sa, în ciuda faptului că inculpatul Apostol Constantin îi dă de înţeles că în lipsa acestui certificat întreg proiectul cade", se menţionează în actul de sesizare a instanţei.

Stavarache Romeo: “Nu-i dau până nu vorbim”

Aceeaşi atitudine, susţin anchetatorii, o are Romeo Stavarache şi când află de la Constantin Apostol în 23 decembrie 2008 despre acceptul inculpatului Costel Căşuneanu de a plăti o parte din banii prevăzuţi în contractul de publicitate încheiat anterior.

Apostol Constantin: Deci am o rugăminte: nu mai bloca, mă, cu avizul ăla, cu asta, că… e… ăştia fac valuri lângă tine, …[ înjură– n.n.]…! Vezi ce-i cu avizul ăla şi dă-i drumul, lu' …[ înjură– n.n.]…ăla de prelungire, de…
Stavarache Romeo: Da, şefu'!
Apostol Constantin: Trebuie să le dau şi eu banii.
Stavarache Romeo: Nu-i dau până nu vorbim.
Apostol Constantin: Îhî… îhî…
Stavarache Romeo: Că acolo-s nişte lucruri şi eu am… mă strânge şi pe mine-n spate şi am o treabă. Ai înţeles? Pentru că …e la limită.
Apostol Constantin: Da, da' dă-i un telefon.
Stavarache Romeo: Nu înţelege!
Apostol Constantin: Dă-i un telefon şi explică-i o chestie. Vezi ce… spune-i că durează un pic că trebuie să… ai o problemă, ştii? Şi amână-l pe… până la nu ştiu cât.
Stavarache Romeo : Da, bine.
Apostol Constantin: Dă-i tu un telefon, te rog eu frumos! Da?
Stavarache Romeo: Da. Bine, pa.

DNA: Stavarache se implica în mod activ atât în politica de transferuri a echipei

Procurorii mai precizează, în documentul citat, că toate aceste demersuri erau făcute de Stavarache tocmai pentru că el se implica în mod activ atât în politica de transferuri a echipei de handbal Ştiinţa Bacău, cât şi în asigurarea surselor de finanţare a Asociaţiei Top Sport atât din contracte de sponsorizare sau publicitate, cât şi din fonduri publice.

"De asemenea, inculpatul era recunoscut ca factor de decizie atât de către angajaţii asociaţiei, cât şi de către jucătorii echipei. Interesul său în echipă îl depăşea pe cel al unui suporter fiind similar cu cel al unui administrator care urmăreşte anumite obiective şi se implică în mod activ în atingerea acestora, atât prin stabilirea strategiilor cât şi prin asigurarea mijloacelor necesare, financiare sau de altă natură", potrivit rechizitoriului.

Acuzațiile DNA

Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus săptămâna trecută trimiterea în judecată a lui Romeo Stavarache pentru cinci infracţiuni de luare de mită comise în perioada 2008-2011, suma totală pe care ar fi primit-o edilul băcăuan ridicându-se la peste 2,3 milioane de lei.

În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată de către procurorii DNA oamenii de afaceri Costel Căşuneanu, Liviu Vasile Cenuşă şi Liviu Goian, precum şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol.