Guvernul a încasat 160 de miliarde de lei în primele patru luni din an şi a cheltuit 186 de miliarde. La cât a crescut deficitul bugetar

Guvernul a încasat 160 de miliarde de lei în primele patru luni din an şi a cheltuit 186 de miliarde. La cât a crescut deficitul bugetarSursa: EVZ

Deficitul bugetar a crescut la 27 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă 1.4 la sută din PIB. De asemenea, Ministerul de Finanțe a reușit să adune cu cinci la sută mai puțini bani la bugetul de stat, față de prognoza stabilită la începutul acestui an.

Pentru luna aprilie, Ministerul de Finanțe a raportat că veniturile statului a fost de 160 de miliarde lei, cu cinci la sută mai puțin decât suma prognozată, în timp ce cheltuielile au fost de 186 de miliarde de lei, cu 26 de miliarde de lei mai mult decât încasările.

În primele patru luni ale anului 2023, Ministerul de Finanțe a încasat cu nouă la sută mai mult decât în perioada similară a anului trecut. În paralel, cheltuileilile publice s-au majorat la 16 la sută, în aprilie, față de 14 la sută, în primele trei luni ale anului, anunță Ministerul de Finanțe.

La capitolul deficit bugetar lucrurile stau foarte rău pentru România. Datele oficiale anunțate de Ministerul de Finanțe arată că deficitul financiar pentru primele patru luni din acest an a fost dost de 27 la miliarde de lei, față de 16 miliarde de lei cât a existat în primele trei luni din 2022.

Prognoza veniturilor pentru acest an arată o creștere cu 14 la sută, dar în realitatea acest procent abia a ajuns la nouă la sută.

Se încasează mult, dar se consumă și mai mult

În balanța publicată de Ministerul de Finanțe se arată că încasările din impozitul pe salarii şi venit au crescut cu 28,1% , și au ajuns la totalizat 13,10 miliarde lei.

De asemenea, ccontribuţiile de asigurări au înregistrat 50,57 mld lei, în creştere cu 12,3% (an/an), ceea ce arată că a crescut numărul de angajați pentru care angajatorii plătesc impozite la bugetele de sociale și de asigurări de sănătate. Impozitul pe salarii colectat de la angajați este de 14.5 la sută, mai mare ca în perioada similară din 2022.

În execuția bugetată pentru primele patru luni se mai arată că veniturile nefiscale au însumat 12,75 miliarde lei, fiind în scădere cu 6.2 la sută față de anul 2022. Acest lucru se datorează reducerii încasărilor din redevenţe, pe fondul descreşterii preturilor energiei, care de altfel au impactat negativ si veniturile suplimentare din energie.

„Cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost 23,74 miliarde lei, în creştere cu 17,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. O creştere se reflectă la bugetele locale, respectiv 16,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, precum şi la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de 20,0% pentru decontarea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală şi a medicamentelor utilizate în programele naţionale de sănătate”, se mai arată în documentul amintit, citat de Ziarul Financiar.