Teroristul libian Salman Abedi, rudele sale apropiate (mamă, tată, frați, surori), numeroșii săi veri și prietenii săi ar fi trebuit să fie prinși încă de acum câțiva ani dacă serviciile de informații ar fi sesizat semnele de pericol iar Justiția și-ar fi făcut datoria.

Cine era șef la Ministerul de Interne, însărcinat cu lupta împotriva terorismului între 2010 și 2016, în timpul premierului David Cameron? Nimeni altul decât actualul prim-ministru, Theresa May, care astăzi încearcă să facă figură de „Doamnă de Fier”.

Iată ce elemente uluitoare relevă ancheta:

– Salman Abedi a primit un „credit pentru studenți” cu dobândă zero, finanțat de stat, deci din impozitele contribuabililor britanici: 7000 de lire sterline, adică aproape 8000 de euro, pe care i-a primit în octombrie 2015.

– Alte 7000 de lire sterline le-ar fi primit în anul academic 2016, deși se pare că Abedi nu a frecventat nici un curs la Universitatea Salford, unde se înscrisese.

– Acești bani i-au permis să închirieze trei apartamente la periferia musulmană a Manchesterului, într-unul instalându-și atelierul de fabricat bombe.

– În loc să urmeze cursurile universitare de managementul afacerilor, a plecat în Libia unde a urmat un curs de artficier fabricant de bombe, plus cursuri de jihadism. Deplasările sale în Libia au decurs fără probleme, nefiind reperat de serviciile secrete și de autorități.

– Mama teroristului, Samia Tabbal (50 de ani), este profesor universitar la Universitatea din Tripoli. Este evident că jihadiștii își racolează membrii din cercurile musulmane intelecturale, mizând pe ura acestora față de Occident.

– Prietenă cu mama teroristului este Umm Abdul Rahman, soția lui Abu Ana Al-Libi, membru Al-Qaida, responsabil pentru diferite operațiuni teroriste, arestat de americani în 2013 și decedat în închisoare.

– Umm Abdul Rahman s-a întors în Libia în 2011, lăsându-și copiii singuri în Marea Britanie.

– Salman Abedi este prieten cu Bilal Ahmed, închis în 2016 pentru că a participat la un viol în grup asupra unei tinere britanice de 16 ani. Când a avut loc procesul prietenului său, Abedi s-a aflat printre manifestanții veniți să profereze amenințări, ca represalii la arestarea violatorilor.

În acest timp, un alt proces are loc în Marea Britanie: Umar Ahmed Haque (24 de ani), Muhammad Abid (26 de ani) și AbuThaher Mamun sunt acuzați că au complotat pentru a pune în practică un atac similar celui de la Manchester: de data aceasta, locurile alese erau centrul Londrei, Westminster, băncile din City și aeroportul Heathrow.