Evenimentul Zilei > International > Statuia lui Margaret Thatcher a fost atacată de protestatari la câteva ore după instalarea ei
Statuia lui Margaret Thatcher a fost atacată de protestatari la câteva ore după instalarea ei

Statuia lui Margaret Thatcher a fost atacată de protestatari la câteva ore după instalarea ei

Avertismentele că o nouă statuie a lui Margaret Thatcher ar atrage proteste s-au adeverit în două ore de la instalarea ei în Grantham. Statuia de bronz a fost așezată pe un soclu înalt de 3 m pentru a îngreuna posibilitatea protestatarilor de a provoca orice daune.

Statuia care a provocat dezbateri

La scurt timp după aceea, un bărbat a fost văzut aruncând ouă din spatele unui gard. Aruncarea ouălor nu a fost o surpriză pentru nimeni din Grantham. Există mândrie, dar și conștientizare sporită a cât de neprielnică a fost Margaret Thatcher pentru Marea Britanie.

După ce statuia a fost instalată într-o dimineață de duminică, un număr de oameni s-au oprit să facă poze. Dar huiduielile puternice se auzeau și de la șoferii care treceau. Consilierul Kelham Cooke, liderul conservator al consiliului South Kesteven, a declarat că statuia este un omagiu potrivit pentru o personalitate politică unică.

Margaret Thatcher va fi întotdeauna o parte semnificativă a moștenirii lui Grantham”, a spus el. „Ea și familia ei au legături strânse cu Grantham. S-a născut, a crescut și a mers la școală aici. Este potrivit ca ea să fie comemorată de orașul ei natal și ca dezbaterea care înconjoară moștenirea ei să aibă loc aici, în Grantham. Nu trebuie să ne ascundem niciodată de istoria noastră, iar acest memorial va fi un punct de discuție pentru generațiile viitoare. Este vorba de inspirarea, educarea și informarea oamenilor despre cineva care reprezintă o parte semnificativă a moștenirii lui Grantham.”

Sursa foto: Arhiva EVZ

Statuia, realizată de sculptorul Graham Jennings, a fost inițial destinată să stea aproape de parlament, dar a fost respinsă de Consiliul Westminster în 2018. Consilierii au spus că a fost prea apropiat de moartea ei, în 2013.

De asemenea, ar fi fost conștienți de atacul din 2002 asupra statuii de marmură a lui Thatcher din Galeria de Artă Guildhall, din Londra. A fost atacat cu o bâtă de cricket și decapitat cu o bară de metal în ceea ce un protestatar a numit „un act de umor satiric”. Un tribunal l-a găsit vinovat de prejudiciu penal și l-a închis trei luni.

Moștenirea lăsată de Margaret Thatcher

După refuzul de la Westminster, statuia i-a fost oferită lui Grantham, făcând eforturi pentru a realiza acest lucru, în frunte cu Grantham Community Heritage Association (GCHA), o organizație de caritate educațională care administrează muzeul.

Graham Jeal, un administrator al GCHA, a spus că a avut loc o lungă conversație în Grantham despre această statuie a lui Margaret Thatcher. „Livrarea memorialului a asigurat muzeul în următorii câțiva ani și a ajutat finanțele muzeului să supraviețuiască pandemiei de Covid-19”, a spus el. „Se recunoaște că în Grantham există întregul spectru de opinii despre moștenirea lăsată de  Margaret Thatcher și o expoziție în interiorul muzeului ilustrează acest lucru.”

Statuia a fost amplasată în St Peter’s Hill Green, aproape de muzeu și de locul magazinului alimentar deținut de familia lui Thatcher, potrivit The Guardian.