Stația Spațială internațională avariată de deșeuri cosmice. Cât de periculoase sunt acestea

Stația Spațială internațională avariată de deșeuri cosmice. Cât de periculoase sunt acestea

Deșeurile reprezintă un pericol chiar și pentru Stația Spațială Internațională care se deplasează pe orbita Pământului,

Deșeurile care au ajuns în spațiul cosmic, pe orbita Pământului, au avariat Stația Spațială Internațională. O structură a Stației Spațiale Internaționale a fost lovită de deșeurile care orbitează în jurul Pământului și care au ajuns acolo în urma altor misiuni spațiale. Informația a fost transmisă de CNN. Structura avariată de impactul cu aceste deșeuri este un braț robotizat care operează în exteriorul stației.

Astfel, potrivit sursei citate, deșeurile cosmice au provocat o gaură în dispozitivul Canadarm-2. Acesta este un dispozitiv care măsoară 17 metri și a fost utilizat în procesul de asamblare a laboratorului spațial. Brațul robotizat este utilizat în prezent în operațiuni de întreținere, de manipularea proviziilor și a echipamentelor care sunt trimise de pe Pământ pe stația orbitală. De asemenea, acest brat este utilizat chiar și pentru deplasarea astronauților care ies în spațiul cosmic în timpul misiunilor.

Brațul Canadarm-2 este acționat prin telecomandă de la sediul Agenției spațiale din Canada. Reprezentanții acestei agenții au precizat că deși a fost avariat, brațul robotizat este încă funcțional și poate fi utilizat în continuare pentru diferite activități.

Brațul robotizat este încă funcțional

Avaria la dispozitivul Canadarm-2 a fost descoperită într-o inspecție de rutină încă de pe 12 mai, iar până în prezent nu s-a putut stabili ce anume a provocat impactul. Se știe însă, că este vorba despre resturi orbitale, inclusiv bucăți de rocă, micrometeoriți, particule de praf sau chiar fragmente de vopsea desprinse de pe sateliții care gravitează pe orbita Pământului.

La înălțimea corespunzătoare orbitei respective, viteza de satelizare a stației orbitale este de aproximativ 7,7 kilometri pe secundă. Or, această viteză face ca impactul cu un fragment material oricât de mic să fie potențial devastator.

Stația Spațială Internațională este în funcțiune încă din anul 1998 și a fost construită ca o structură care orbitează în jurul Pământului la o altitudine de circa 400 de kilometri.