Statele Unite vor primi 125.000 de refugiați pe an, de opt ori mai mulţi decât în 2020

Statele Unite vor primi 125.000 de refugiați pe an, de opt ori mai mulţi decât în 2020 Sursa: Arhiva EVZ

Joe Biden și-a anunțat, joi, intenția de a multiplica de opt ori numărul refugiaților care pot fi admiși în Statele Unite după minimul istoric impus de Donald Trump la sfârșitul mandatului său.

În timpul prezentării viitoarei sale politici externe, Biden a promis să primească de opt ori mai mulți migranți decât în 2020.

„Ne confruntăm cu o criză de peste 80 de milioane de persoane”

"Ne confruntăm cu o criză de peste 80 de milioane de persoane strămutate care suferă în întreaga lume", a spus Biden, anunțând un decret prezidențial care va permite "creșterea admisiei refugiaților la 125.000 pentru primul an fiscal complet" al noii administrații, care va începe pe 1 octombrie.

Noul președinte își păstrează angajamentul de campanie în cadrul programului de relocare, care vizează doar 15.000 de persoane pentru anul bugetar curent.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această cifră scăzută din punct de vedere istoric a fost anunțată cu aproape o lună înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie pierdute de Donald Trump, care a făcut din lupta împotriva imigrației - legală și ilegală - unul dintre markerii președinției sale.

Sub mandatul predecesorului său, democratul Barack Obama, 100.000 de persoane au fost admise în fiecare an în medie.

Joe Biden: Programul de relocare va proteja și membrii comunității LGBT

Acest program se referă doar la refugiații selectați de agențiile de securitate și informații din SUA în taberele ONU din întreaga lume pentru a fi relocați în Statele Unite, în principal dintre cei mai vulnerabili, cum ar fi persoanele în vârstă, văduvele și persoanele cu dizabilități.

Joe Biden a subliniat că programul de relocare va proteja și membrii comunității LGBT.

"Ne asigurăm că promovăm drepturile acestor oameni, luptând împotriva criminalizării și protejând refugiații și solicitanții de azil" aparținând acestei comunități, a spus el în timpul unui discurs la Departamentul de Stat.

"Am oferit refugii sigure celor care fug de violență și persecuție, iar exemplul nostru a determinat alte țări să își deschidă ușile larg", a reamintit Biden în acelaşi discurs.

Puterea are rădăcini în compasiune

Ani de zile, Statele Unite au primit mai mulți refugiați decât toate celelalte țări laolaltă, dar Canada le-a depășit în 2019 deschizând porțile pentru peste 30.000 de migranți, potrivit cifrelor Națiunilor Unite.

Înaltul comisar al ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, a salutat acest anunț. "Acțiunea președintelui Biden va salva vieți, este ceva atât de simplu", a spus el într-un comunicat.

"De asemenea, arată că puterea are rădăcini în compasiune", a adăugat el, în timp ce, potrivit ONU, numărul refugiaților găzduiți în lume nu a fost niciodată atât de redus de douăzeci de ani, în ciuda nivelurilor record de deplasare forțată, în mare parte datorită pandemiei de coronavirus.

Sursa

Traducere: Rador